Aktualno OG sada Ogulin

PU Karlovačka – snimka prikazuje osobe za koje bi se moglo pretpostaviti da se radi o migrantima, ali nema razloga za uznemirenost građana

Prije 5 dana objavili smo članak pod naslovom “Tragom Facebook objave – skupine migranata noću šeću gradom, PU Karlovačka ne odgovara na upit” koji govori o migrantskoj problematici, konkretno vezanoj za Ogulin. Članak se bazira na Facebook video objavi naše sugrađanke iz kojeg je vidljivo kako se poveća grupa migranata noću kreće ulicama našeg grada. Dan prije objave ovog članka poslali smo par pitanja PU Karlovačkoj vezanog za ovaj ali i za slične slučajeve. Danas nam je odgovor stigao pa evo što u njemu piše:

vezano uz Vaš upit obavještavamo Vas kako dostavljena snimka prikazuje osobe za koje bi se moglo pretpostaviti da se radi o migrantima, ali nema naznaka da se radi o remećenju javnog reda i mira, odnosno bilo kojem obliku devijantnog ponašanja te nema razloga za uznemirenost građana.
Postupanje prema državljanima trećih zemalja koji nezakonito borave propisano je Zakonom o strancima koji je usklađen s Direktivom o povratku (EZ/2008/115). Tako je navedenim zakonom propisano da se svim državljanima trećih zemalja koji nezakonito borave u pravilu donosi rješenje o povratku kojim se utvrđuje nezakoniti boravak, određuje obveza napuštanja Europskog gospodarskog prostora (EGP) i rok za dragovoljni odlazak koji ne smije biti kraći od 7 dana niti dulji od 30 dana. Rok za dragovoljni odlazak može se u opravdanim slučajevima produljiti.
Ako državljanin treće zemlje ne postupi kako mu je naloženo rješenjem o povratku, pokreće se postupak prisilnog udaljenja, što podrazumijeva donošenje rješenja o protjerivanju sa zabranom ulaska i boravka u EGP-u u trajanju od 3 mjeseca do 5 godina te donošenja rješenja o smještaju u prihvatni centar za strance do izvršenja prisilnog udaljenja.
U svakom slučaju, nadležna policijska postaja stalno provodi kontrole na području grada Ogulina, uključujući područje autobusne i željezničke stanice kojom prilikom provodi kontrolu stranaca radi utvrđivanja zakonitosti njihovog boravka.”