Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Propao zanimljiv manevar Dragana Kovačevića kako bi spasio svoju pozamašnu imovinu

Kovačević je na Ustavnom sudu pokušao dokazati da mu je izmjenom ZKP-a iz lipnja 2022. prekršeno ustavno pravo na zaštitu imovine

Bivši direktor Janafa, Dragan Kovačević pokušao je zanimljiv manevar pred Ustavnim sudom kako bi spasio svoju pozamašnu imovinu koju mu je USKOK zamrznuo. Otkriva to najnovija odluka Ustavnog suda kojim je odbijen njegov prijedlog za ocjenu ustavnosti prošlogodišnjih izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje su stupile na snagu u lipnju prošle godine.

Kovačević je pred Ustavnim sudom pokušao dokazati da je izmjenom ZKP -a iz lipnja 2022. koja je nepovoljna za njega prekršeno njegovo ustavno pravo na zaštitu privatne imovine te pravo na pravično suđenje. Međutim, Ustavni mu sud nije dao za pravo.

Promjena odrdbe ZKP-a
Naime, USKOK je u rujnu 2020., na samom početku istrage protiv Kovačevića pokrenute zbog sumnje da je kao direktor Janafa od poduzetnika Kreše Peteka primio šest i pol milijuna kuna mita, naložio zamrzavanje njegove pozamašne imovine. Kad je Kovačeviću zamrznuta imovina, na snazi je bila stara odredba ZKP-a po kojoj je mjera zamrzavanja mogla trajati najdulje dvije godine i taj se rok računa do potvrđivanja optužnice.

U praksi se, međutim, događalo da rok od dvije godine istekne i prije nego je optužnica u složenim uskočkim predmetima potvrđena, pa je mjera zamrzavanja imovine automatski ukidana, što je okrivljenima otvaralo mogućnost da imovinu sakriju.
Sabor je u lipnju prošle godine tu odredbu ZKP-a izmijenio tako da privremena mjera zamrzavanja imovine i dalje traje dvije godine, ali se taj rok sada računa do podizanja optužnice, a ne do njezine potvrde (od podizanja optužnice do njezine potvrde na sudu prođu mjeseci, ponekad i godine). Nova zakonska odredba odnosi se ne samo na buduće kaznene postupke, već i na one koji su u tijeku poput onog u slučaju Janaf.

Kovačevićeva teza
Da je ranije odredba ZKP-a ostala na snazi, Kovačeviću bi mjera zamrzavanja imovine bila ukinuta u rujnu 2022. kad su se napunile dvije godine od njezina uvođenja jer u tome trenutku optužnica protiv njega još nije bila potvrđena. Kad je u lipnju 2022. stupio na snagu izmijenjeni ZKP, još nisu bile prošle dvije godine od izricanja mjere zamrzavanja Kovačevićeve imovine pa se nova odredba o zamrzavanju imovine primijenila i na njegov slučaj.

Kako mu je optužnica bila podignuta u svibnju 2022., mjera zamrzavanja njegove imovine nastavlja trajati sve do pravomoćnog okončanja sudskog spora. Ako sud naposljetku u pravomoćnoj presudi Kovačevića proglasi krivim za primanje mita, imovina koja mu je zamrznuta trajno će mu se oduzeti, ako pak presuda bude oslobađajuća, zamrznuta imovina će mu biti biti vraćena.

Kovačevićevu tezu da nova, za njega nepovoljnija odredba ZKP-a ne može ići na štetu osoba protiv kojih je kazneni postupak pokrenut prema ranije važećim povoljnijim odredbama, Ustavni sud nije prihvatio. (S. Lukić, jutarnji.hr)