Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Butković o Penavinom plakatu: Domovinski pokret želi tako nešto ušićariti

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković ocijenio je u ponedjeljak da su istupi gradonačelnika Vukovara Ivana Penave u vezi obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara “zbog toga što dolaze izbori, u svrhu predizborne kampanje”.
“Ovo forsiranje i ovaj način koji dijeli hrvatsko društvo i branitelje je, nažalost, samo u svrhu predizborne kampanje jer znamo da nam slijede izbori, i tu stranka Domovinski pokret želi na taj način nešto ušićariti”, rekao je.

Butković smatra da to nije dobro, vjeruje da će sve proći dostojanstveno i bez podjela, da će na Dan sjećanja svi biti jedinstveni i u Vukovaru i u Škabrnji jer njihova žrtva to zaslužuje.
Na upit je li to zloporaba Vukovara i njegove žrtve, Butković je odgovorio da na neki način jest. “Bez obzira kojoj stranci pripadali i koju funkciju obnašali, mislim da je red da se zajedno s Vladom, Ministarstvom branitelja i unutarnjih poslova, udrugama, dogovori protokol i kako ćemo to obilježiti”, rekao je.

Butković je na pitanje je li Vlada otela Kolonu sjećanja, kako tvrdi Penava, odnosno je li zakonom na neki način iskoristila svoju poziciju, odgovorio je opet politizacija.

“Kada se donosio zakon, Penava je bio u HDZ-u, ali to više nije bitno, zakon je donijet u najboljoj namjeri, da Vukovar i Škabrnja budu neradni dani, da se tim najsjajnijim i teškim dijelovima naše povijesti dade veći značaj. Treba sjesti za stol, bez obzira na stranke, toga dana trebamo biti svi jedinstveni”, kazao je.

Rekao je da će se još vidjeti u vezi protokolom, tko će gdje biti u koloni u Vukovaru, no da to nije ni bitno.

Osobno će vjerojatno ići u Škabrnju, ali će još vidjeti raspored.
Smatra da o postizbornoj koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta sada nije primjereno govoriti jer nisu raspisani izbori niti je raspušten Sabor.

Na pitanje o recesiji odgovorio je da Hrvatska nije izolirani otok, ali da kod nas recesije nema, inflacija pada, a mjere daju rezultate te se ove godine očekuje gospodarski rast od 2,8 posto.

Vjeruje da do rasta inflacije neće doći. Vlada će donositi pravovremene odluke i koristiti raspoložive mehanizme, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture

Smatra da rast BDP-a nije napumpan rastom inflacije, ističe da je sezona bila sjajna, veliki je investicijski ciklus, a potrošnja raste, pa je rastao i BDP. (N1)