Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Guverner HNB-a o euru: “Ništa od loših scenarija nije se dogodilo”

“Zagreb – Bankarsko i financijsko središte” naziv je konferencije posvećene financijskom tržištu. Što je sve obilježilo ulazak hrvatske u eurozonu, jesmo li ušli pod kišobran zaštite i što nas čeka na tržištima u 2024.? Na konferenciji, koju je organizirao Poslovni dnevnik, sudjeluju guverner HNB-a, ministar financija, njegovi prethodnici te istaknuti financijski stručnjaci.

– Što se tiče utjecaja uvođenja eura na inflaciju, on je, kao što smo i najavljivali, bio u okviru onih brojaka (…) koje smo najavljivali prije uvođenja eura. Znači, ništa od ovih loših scenarija se nije dogodilo, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

– Ako nastavimo i dalje na stabilan način voditi fiskalnu politiku, ali i ostvarivati sve naše ekonomske prioritete, možemo očekivati daljnje povećanje kreditnoga rejtinga, rekao je ministar financija Marko Primorac.

– Po meni, proračun će biti dobar jer on neće stvarati nove deficite i prihodi su stabilni i sigurni, rekao je bivši ministar financija Slavko Linić. (hrt)