Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada izradila strategiju za bolju demografiju. Demograf: ‘Uvijek nam pred Božić serviraju nešto što se onda ne provodi’

U zemlji s niti 4 milijuna stanovnika i procjenama o gubitku dodatnih 500 tisuća do 2050. godine. U zemlji u kojoj je u četiri godine 90 tisuća više umrlih nego rođenih. U zemlji u kojoj nema tko raditi – konačno je predstavljena strategija demografska revitalizacija.
“U Hrvatskoj, da plastično ponovimo, se rodi dnevno 93 djece, a umre 156 naših sugrađana”, kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Demografi su na to upozoravali godinama. Pa je Vlada izradila strategiju demografske revitalizacije do 2033. Doduše, šestu po redu.

Kao ključ navode 10 područja. Između ostalog demografske izazove, da treba imati holistički pristup, mjere koje podržavaju obitelj, financijske poticaje, voditi pametne migrantske politike. Nakon trosatnog predstavljanja, tražili smo dodatna pojašnjenja, jer mjere nismo čuli.

“Uvijek pred Božić i Novu godinu nam Vlada nešto servira što se gotovo nikad ne provodi”, kaže demograf Nenad Pokos. /rtl/