Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Mirovinska reforma bi mogla pasti? “Imamo tri ključna pitanja za Ustavni sud…”

Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a, bio je gost Newsrooma kod našeg Domagoja Novokmeta. Komentirao je izmjene zakona o drugom mirovinskom stupu te navodnu neustavnost istih.
Izmjenama četiri zakona o drugom mirovinskom stupu cilj je jačanje drugog i trećeg stupa i povećanje prinosa mirovinskih fondova kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima.

Riječ je o izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima te o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Mini mirovinska reforma, uz ostalo propisuje obveze ulaganja pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata, a koji bi primarno ulagao u hrvatsko gospodarstvo.

Upitan zašto smatra da bi se o mirovinskim promjenama morao očitovati Ustavni sud, Grčić odgovara: “U našem dopisu Ustavnom sudu smo potencirali tri ključna pitanja. Prvo je pitanje moguće povrede vlasništva svih građana koji su svih ovih godina uplaćivali u drugi stup, a sada država kroz jedan zakon nalaže da se 5% tih sredstava mora proslijediti nekom budućem alternativnom investicijskom fondu za koji će garantirati država. Ti alternativni fondovi su rizični, tako da je i mogućnost gubitka vrlo izvjesna kod ulaganja u takve fondove. To znači da bi zaista u budućnosti moglo doći do ugroze tog dijela kapitalizirane štednje naših građana u obveznim mirovinskim fondovima. Druga stvar koju smo potencirali je pitanje poduzetničkih sloboda.
Treći aspekt koji smo naznačili je pitanje utjecaja na javne financije. U samom Zakonu piše da nije potrebno osigurati nikakva proračunska sredstva za provedbu ovakvog zakona, međutim u trenutku kada se taj fond zaista osnuje i počne djelovati s gotovo milijardu eura vrijednosti imovine, onda je pitanje i rizika i mogućnosti promašenih ulaganja i pitanje odgovornosti države da to pokrije. Država je tu jamac, a poznato je da sva državna jamstva imaju direktan utjecaj na ukupan javni dug.”

“Što se s tim uopće želi postići?”, pita se Grčić. “Mi imamo ozbiljan problem s drugim stupom. 95% ljudi koji odlaze u mirovinu, a uplaćivali su u drugi stup, mahom se odlučuju za povratak u prvi stup sa svojom mirovinom. Ovaj pokušaj fleksibilizacije unutar ulagačkog portfelja neće bitno unaprijediti tu situaciju”, dodao je.

“Imamo generalno problem u mirovinskom sustavu. Umirovljenici, koji su itekako vezani na javne financije, jednostavno ostaju na repu događaja. Ovo nije samo problem drugog stupa, već problem generalno niskih mirovina. Mi tu moramo kao politika zauzeti jasan stav da postoji politička volja da se taj problem rješava i da se ne dopusti radikalno srozavanje mirovina”, istaknuo je. (N1)