Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dječak (15) je iz Ogulina hitno prebačen u Vinogradsku: ‘Upravo mu operiramo kralježnicu. Ishod je neizvjestan…

Vozači koji su naišli na prometnu nesreću na A-1 u noćnim satima, odmah su zvali Centar 112, odnosno karlovačku Hitnu medicinsku službu, međutim nisu znali razmjere katastrofe, pa je prvo poslan samo jedan tim HMP-a. Oni su alarmirali službu te je potom na mjesto nesreće dojurilo još šest timova, potvrdio nam je to Perica Vucelić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

  • Prvi poziv smo zaprimili u 1.41 sat, krenuo je tim ne intervenciju, tek su oni vidjeli da se radi o većem broju ozlijeđenih, mi smo zatim aktivirali dodatne timove, ukupno šest timova karlovačkog Zavoda, a pozvali smo i tim iz Vrbovskog. Oni su radili trijažu kategorije pacijenata, nakon toga se vršio transport u bolnice, šest pacijenata je dovezeno u OB Karlovac, dva u Ogulin, tri KBC Rijeka, jedan KBC Rebro. Oni nisu selektirani po težini ozljeda, već smo ih raspodijelili da se ne optereti jedna bolnica – rekao nam je ravnatelj Vucelić.

Kaže da se uglavnom radi o frakturama ekstremiteta ozlijeđenih, najteže ozlijeđeni je zbrinut u karlovačkoj bolnici, te nema, barem po prvim informacijama, vitalno ugroženih.

U nesreći je najvjerojatnije bila samo jedna maloljetna osoba, 16-godišnji dečko iz Rijeke, čiji su roditelji smrtno stradali. Kako su putnici u Mitsubishiju bili stranci, bez znanja engleskog jezika i svi nižeg rasta, teško je, kaže ravnatelj, bilo razaznati je li i među njima bilo maloljetnika. Jezična barijera dodatno je otežavala posao djelatnika hitne. U 3.45 sati djelatnici Zavoda za hitnu medicinu su završili sa svojim poslom, te su svi pacijenti bili na bolničkim obradama.

Ravnateljica Opće bolnice Karlovac dr. Ivana Kovačić nam je potvrdila da je kod njih zaprimljeno šest pacijenata. Prema njihovim izjava, najvjerojatnije se radi o državljanima Egipta.

  • Pet je stranih državljana, pretpostavljamo Egipćana, nemaju isprave, a jedan je maloljetnik iz Rijeke u dobi od 16 godina, on ima lakše tjelesne ozljede. Od ovih pet, troje ih je teško ozlijeđeno, u jednom slučaju je tijeku operacija. U šok-sobi nije nitko, znači nisu životno ugroženi, svi su stabilno, rekla nam je dr. Kovačić.

Tomislav Ćuti, šef hitnog prijema Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, za HRT je kazao da je petnaestogodišnji strani državljanin primljen iz Ogulina: – Radi se o stranom državljaninu koji je zadobio teške ozljede torakalne kralježnice. Sada je upravo podvrgnut operativnom zahvatu. Vrlo teško je općenito reći o funkcionalnom ishodu i za sada je vitalno stabilan, dodao je dr. Ćuti. (M.Pušić, Jutarnji.hr)