Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Očekujemo da se počinitelji nasilja u Vukovaru itekako kazne

U Zagrebu je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu novinarima dao premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Osudio je napad na maloljetnike u Vukovaru poručivši da treba “odgajati ljude u ozračju kulturne komunikacije tolerantnog društva, a ne isključivog primitivizma i divljaštva”.
Podsjetio je da je od zadnjeg sastanka stigla još jedna potvrda o padu inflacije. Dodao je da je hrvatski BDP nastavio rasti kao i plaće u državnom i javnom sektoru. Naglasio je kako su ispunjene sve reforme te sukladno Planu otpornosti i oporavka zatraženo novih 163 milijuna eura za ovaj semestar. Time smo, kazao je premijer Andrej Plenković, jedna od zemalja koje najučinkovitije iskorištavaju instrument EU-a iduće generacije.
‘Tolerantno društvo, a ne isključivi primitivizam i divljaštvo’

Premijer se nakon izvješća o postignućima osvrnuo na kako je rekao “veliki i ružan incident u Vukovaru”.

  • Najoštrije osuđujemo nasilje nad maloljetnicima koje su očito počinili navodno pripadnici navijačke skupine. Policija djeluje. Uhićen je veći broj osoba. Za nas je to nedopustivo. Očekujemo da se počinitelji tih kaznenih djela itekako kazne, poručio je Plenković.

Dodao je kako smatraju da je se radi o “groznim pojavama u hrvatskom društvu koje treba smanjivati na najmanju moguću mjeru”.

  • Treba odgajati ljude u ozračju kulturne komunikacije tolerantnog društva, a ne isključivog primitivizma i divljaštva protiv kojega se borimo svim instrumentima naše politike, zaključio je premijer. (D.M./HRT)