Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pregovori Vlade i sindikata – Jagić: Neki sindikati bezrazložno dižu histeriju

Završio je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora. Nakon njega počeo je sastanak o dopunama Kolektivnog ugovora za državne službe. U pregovorima bi se trebalo uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim Zakonom o plaćama. Sindikalisti su očekivali da će biti riječi i o koeficijentima, ali toga nije bilo.

Jagić: Neki sindikati bezrazložno dižu histeriju

Što se tiče koeficijenata, za sada ne želimo ništa prejudicirati jer nismo dobili konačni prijedlog, kazao je uoči pregovora Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. Dodao je kako su dosadašnji prijedlozi “dobar temelj za daljnje pregovore i doradu nekih stvari oko radnih mjesta”.

Napomenuo je kako “neki sindikati bezrazložno dižu histeriju te da svatko nešto hoće, a sve skupua nije uobličeno kako se očekuje da bude”.
‘Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju’

– Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju, to je jedino prirodno i logično. To što nas brojčano ima mnogo – ne znači da zaposlenici s visokom stručnom spremom smiju toliko zaostajati za drugim javnim službama, izjavila je uoči pregovora Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Dodala je kako “svi pritisci koji se sada rade – objektivni, ali ne nose stvarni i ujednačeni rast plaća u javnom sektoru” te da “ne mogu dozvoliti grabljenje u javnu masu novaca”.
Usklađivanje TKU s novim Zakonom o plaćama

Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću. Naime, s početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o plaćama, a u izradi su i dvije uredbe koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi, istaknuo je ministar rada Marin Piletić.

Izrazio je uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama.

Naime, novi Vladini prijedlozi Uredbi o koeficijentima pojavili su se u javnosti i njima su posebice nezadovoljni liječnici. Samo 5-postotno povećanje koeficijenata liječnici smatraju dovoljnim razlogom za štrajk. A Udruge hrvatskih sudaca uputile su pritužbu Europskoj komisiji zbog visine sudačkih plaća. (HRT)