Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Do kraja veljače predaja poreznih prijava

Za građane koji su prošle godine ostvarili dohodak od nesamostalnog rada, odnosno plaće u privatnom ili javnom sektoru, Porezna će u posebnom postupku utvrditi razliku za povrat ili uplatu. Oni koji moraju ili pak žele prijaviti porez na dohodak za 2023. mogu to učiniti do 29. veljače, pri čemu ne moraju dolaziti u Poreznu upravu, nego sve mogu obaviti preko obrazaca i preko weba, pojašnjava Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.
Od Nove godine do kraja veljače traje razdoblje podnošenja godišnjih prijava poreza na dohodak, pri čemu Porezna sada sama kroz posebni postupak obračunava za većinu zaposlenih eventualno pravo povrata ili nadoplate.

Dakle, većina građana, fizičkih osoba, oni koji stječu dohodak od nesamostalnog rada /ili drugi dohodak, odnosno zarađuje plaću u privatnom ili javnom sektoru, ne mora, kao ni lani, činiti ništa, jer u Poreznoj to čine samoinicijativno kroz institut posebnog postupka, piše Novi list.

Povrati u svibnju
No, oni koji žele mogu dopuniti informacije u dijelu u kojem misle da ih Porezna nema, odnosno podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku kako bi si eventualno povećali šanse za povrat. Mogu to dakle učiniti tijekom siječnja i veljače, s tim da je godina prijestupna, pa u veljači imaju i jedan dan “ekstra”, piše Novi list.