Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grbin u saboru: “Aleksandre Plenkoviću!” Vidović Krišto odmah isključena sa sjednice

SABOR je započeo zasjedanje aktualnim prijepodnevnom. 39 zastupnika postavit će pitanja premijeru i članovima vlade.

Sjednica je počela u 9:30. Sabor će, za sada je izgledno, zasjedati 10 tjedana, do 22. ožujka, nakon čega će napraviti stanku u Velikom tjednu, a hoće li zastupnici nakon toga dobiti poziv za još jedno zasjedanje, za sada se ne zna.

Grbin: Aleksandre Plenkoviću
Peđa Grbin (SDP) postavio je pitanje premijeru Plenkoviću.

“Ulazimo u godinu s nizom izbora. Za one za sabor ne znamo kad će biti, ali znamo da se u kampanji ne želite baviti nekim temama – korupcijom i kako vaši kolege iz vlade izvlače novac iz proračuna. Ali postoje neke teme o kojima se želite uključiti, na pitanje Dretara, kao da je dogovoreno, opet ste se hvalili Rafaleima. Hvalite se rješavanjem plaća u javnom sektoru. Ima jedna stvar koju niti želite niti znate riješiti – a to je pitanje mirovina. Vi ste se odlučili na pristup Djeda Mraza i povremene dodatke, ne želite uvesti trajni dodatak… Je li ta politika bila namjerna da se pred izbore možete hvaliti tuđim novcem?” pitao je Grbin, prenosi N1.

Javio se Hrvoje Zekanović s povredom Poslovnika. “Grbin govori o temama o kojima se govori. Grmoja je najavio koaliciju s SDP-om. Koji je sad vaš stav o obliku Zemlje?” rekao je Zekanović, za što je dobio opomenu.

“Zekanović je sve dobro detektirao…”, započeo je Plenković, a potom odgovorio Grbinu: “Kad Vas slušamo u saboru i uspoređujemo s prethodnicima, ne samo da ste najveći patuljak SDP-a nego je i Bernardić za Vas bio gigant.”

Nezadovoljan odgovorom, Grbin je kazao: “Predsjedniče vlade, Aleksandru Plenkoviću, jeste li vi zadnjih mjeseci bili u dućanu? Jeste li uzeli novac i pokušali platiti neki račun?”

“Vi kao korumpirana stranka mislite da možete na isti način korumpirati građane. Nijedan problem u svom mandatu niste sustavno riješili”, dodao je.

Vidović Krišto odmah na početku isključena sa sjednice
Na početku sjednice Karolina Vidović Krišto dobila je tri opomene. Vidović Krišto prvo nije bila zadovoljna dnevnim redom i predsjednika sabora Gordana Jandrokovića optužila je da “obmanjuje javnost, vrši pravno nasilje i guši parlamentarni rad”, kao i da “štiti korupciju”. Time je zaradila prvu opomenu.

Potom ju je zasmetalo pitanje SDSS-ove Dragane Jeckov koja je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića pitala o napadu u Vukovaru ustvrdivši da su “stradala nevina djeca koju su huligani pretukli” te da je “to nasilje rezultat nacionalne netrpeljivosti”.

Vidović Krišto smatra da je povrijeđen Poslovnik: “Gospođo Jeckov, svojim izvrtanjem teza ste uvrijedili sve građane. Vaša stranka promiče zaštitu genocida i ratnih zločinaca. Jedini put do mira je istina, a tu istinu sprječavaju Plenković, Božinović i Pupovac.”
Jandroković joj je za tu izjavu dao opomenu. “Odlučili ste skretati pažnju na sebe.”

Nakon njenog odgovora, Jandroković joj je dao i treću opomenu te više ne može sudjelovati u radu danas. (index.hr)