Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Premijeru i ministrima pitanja će postaviti 39 zastupnika

Sabor je počeo novu sezonu zasjedanja aktualnim prijepodnevom. Premijeru i ministrima pitanja će postaviti 39 zastupnika. Ova će sjednica trajati do 22. ožujka.
Na početku sjednice predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković rekao je kako se današnji dan Spomendan kada obilježavamo dan međunarodnog priznanja RH i Dan mirovne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

– Na današnji dan 1992. godine svih 12 država članica tadašnje EU priznalo je RH kao suvremenu i samostalnu državu, rekao je Jandroković.
Iz Sabora se u Vijesti javila HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba. Rekla je kako će ovaj saziv sabora biti na okupu još sigurno 10 tjedana do 22. ožujka, te da je do uskrsne stanke pred njima golem posao.

– Samo ovaj tjedan na raspravu dolazi izmjena kaznenog zakona, koji je oporba odmah u startu prozvala Lex AP, jer kažu da bi se zaštitilo nepoćudne HDZ-ovce ide se radikalno udarati na medije i demokraciju. Odmah nakon tog zakona na dnevni red dolazi zakon o kaznenom postupku te zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, kojim vlada želi zaštititi žene žrtve nasilja, pa se tako uvodi novo kazneno djelo teško ubojstvo ženske osobe. Kad smo kod pravosuđa, četvorica kandidata, koji žele naslijediti Zlatu Hrvoj Šipek u državnom odvjetništvu, već prekosutra dolaze pred Odbor za pravosuđe gdje će odgovarati na pitanja zastupnika. Da bi jedan od njih bio izabran za novog glavnog državnog odvjetnika na glasanju u sabornici, mora dobiti najmanje 76 glasova koliko HDZ ima. Ali HDZ nema 101 glas, odnosno dvotrećinsku, već koja je nužna za izbor 10 od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda u kojima u lipnju istječe mandat. S obzirom na odnose vladajućih i oporbe u ovome sazivu, koji ne slute ni na kakvu mogućnost dogovora i kompromisa, izbor novih Ustavnih sudaca vjerojatno će dočekati neku novu zastupničku garnituru, rekla je Munižaba.(hrt)