Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milatić o zabavi s investitorima: Bio sam privatno

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić, koji se u ponedjeljak našao na udaru kritika oporbe zbog medijskih napisa da se u noćnom klubu zabavlja s investitorima kojima izdaje odobrenja, uzvratio je da je tamo bio privatno i nije bilo riječi o temama iz Ministarstva i dozvolama.

– Tamo sam boravio privatno, zajedno s kolegicama i kolegama s kojima surađujem ili sam ranije surađivao u Ministarstvu. Radi se o javnom prostoru u koji može ući svatko, te sam tom prigodom usputno susreo i nekoliko osoba koje se bave energetikom u privatnom sektoru. Nije bilo riječi o bilo kakvim temama u vezi s radom Ministarstva gospodarstva, niti o odlučivanju o bilo kakvim dozvolama, što se neutemeljeno aludira u članku, rekao je Milatić Hini.

Kazao je i da se događalo i događat će se “da zaposlenici Ministarstva, bilo dužnosnici ili službenici, i u privatno vrijeme susretnu usputno i osobe s kojima imaju poslovne kontakte, ali najvažnije je pritom da se ne radi o susretima koji bi upućivali na kršenje zakona ili bilo kakvu vrstu pogodovanja”.

Objava jednih dnevnih novina da se državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić zabavlja u noćnom klubu s investitorima kojima izdaje odobrenja izazvala je žestoke kritike oporbe koja je ocijenila da je riječ o čistom sukobu interesa te da je ‘premijer Andrej Plenković otac takvih situacija’.

‘Brando, Al Pacino, De Niro i Pesci imali bi što naučiti od njih’

Mirela Ahmetović (SDP) ustvrdila je da su HDZ-ovci zatvorili cijeli krug jer su se na okupu našli vlast, lobisti i investitori koji drže gotovo trećinu energetskih odobrenja u Hrvatskoj koja su izdana, dok neki drugi čekaju to energetsko odobrenje, odnosno uopće natječaj i hoće li biti ili ne zadovoljeni uvjeti da oni mogu dalje investirati.

– Mislim da se nitko u Hrvatskoj više takvim scenama ne čudi, ono što je novina jest da očito izgledno imenovanje Turudića djeluje ohrabrujuće i poticajno za Plenkovićevu lopovsku ekipu, jer se sada više ni ne skrivaju. Idu po klubovima, konzumiraju alkohol, plešu i mislim da bi Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro i Joe Pesci imali što naučiti od njih, naglasila je.

Ivo Milatić preživio je mnoge, preživjet će i Andreja Plenkovića, uopće u njegovu vižljavost ne sumnjam. A ovo je, mogu reći, vrlo hrabro, poručila je. Kazala je i da čeka hoće li se ministar Habijan riješiti takvog kadra ili će nastaviti Plenkovićevim putem. Ne zaboravimo, ti ljudi koji su sjedili za stolom imaju samo jednog oca, Andreja Plenkovića, nikog drugog, zaključila je Ahmetović.
‘Besramno nalaženje po noćnim klubovima’

Zvonimir Troskot (Most) smatra da je riječ o čistom sukobu interesa i nastavku Milatićeve politike pogodovanja, kao što pogoduje Vujnovcu jer prodaje svoje vino u Konzumu.

Na takav način besramno se nalazi za stolovima po noćnim klubovima i pokazuje, zajedno sa svojom načelnicom iz Ministarstva gospodarstva, bahatost da im se ništa ne može dogoditi jer visoka politika to štiti i gura. U suprotnom se ne bi moglo dogoditi da ovako otvoreno izlaze u barove i klubove i dogovaraju poslove. Ovo je sada stvarno prešlo svaku mjeru da se drugi čovjek Ministarstva nalazi s ljudima kojima izdaje energetska odobrenja bez kojih nije moguće izgraditi solarne i vjetroelektrane, ocijenio je.

Ne očekuje, kaže – reakciju mjerodavnih institucija na to jer, “osim nekoliko hrabrih novinara i Mosta koji često istupa o ovakvim situacijama, to bi došlo do vrha politike”.
I za Daliju Orešković (SSIP) to je čisti i nedvosmisleni sukob interesa, samim time što je vjerodostojnost obavljanja svoje funkcije i nepristranost u obnašanju onoga što spada u njegov djelokrug rada i nadležnost doveo u pitanje. Nije problem što državni tajnik tulumari, nego je generalno problem što je pogodovanje privatnim interesima postao model upravljanja ovom državom, izjavila je.

Naglasila je i da je Plenković srušio sustav pa sada ne postoji nijedna institucija ni tijelo koje bi moglo na institucionalnoj razini reći da takvo ponašanje nije prihvatljivo i koje se osuđuje, i kada se utvrdi da je do takvog ponašanja došlo, dovodi do vrlo jasnih posljedica, ili u gubitku funkcije ili nekih drugih. Toga, nažalost, zadnjih nekoliko godina, otkako je Plenković napravio što je naumio, više nema, ustvrdila je. (hrt)