Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pokrenuta istraga protiv četvero osumnjičenika vezano za prometnu nesreću gradonačelnika Vrbovskog

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU primorsko – goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1968., 1988., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
Osnovano se sumnja da su 19. rujna 2019. u Vrbovskom, nakon što je gradonačelnik Grada Vrbovsko Mufić uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika, I. okr. u svojstvu zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, a II. i III. okr. u svojstvu policijskih službenika autoophodnje, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, postupali s ciljem sprječavanja točnog utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće, a kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost. Naime, nakon što su II. i III. okr. na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja, isto nisu osigurali već su dozvolili da radni stroj komunalnog trgovačkog društva kojeg su na mjesto događaja pozvali građani, izvuče službeno vozilo na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja. Nadalje, nisu pribavili podatke o osobama koje imaju saznanja o događaju, niti su obavili očevid prometne nesreće, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave kao i da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Osim toga su II. i III. okr. u dogovoru s IV. okr. pročelnicom Grada Vrbovsko, M. Tonković koja je na mjesto događaja došla po pozivu građana kako bi donijela rezervni ključ službenog vozila, za prometnu nesreću prekršajno kaznili nju i to upozorenjem, iako su svi bili svjesni da ona nije skrivila prometnu nesreću. Kako bi stvorili privid da je upravo IV. okr. upravljala vozilom, I. okr. je od šefa smjene Policijske postaje Vrbovsko zatražio da za IV. okr. u Informacijskom sustavu MUP-a izvrši provjere. Potom su II. i III. okr., uz prisustvovanje I. okr. kao svjedoka, naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje IV. okr., o čemu je II. okr. sačinio zapisnik kojeg su I., II. i IV. okr. potpisali. U zapisniku je II. okr. neistinito naveo da je postupanje prema IV. okr. započelo u 21,15 sati, iako je znao da se ona tada nije nalazila na mjestu događaja.

Zatim su II. i III. okr. sačinili Izvješće ophodnje za navedeni dan u kojem su neistinito naveli da je službenim vozilom upravljala IV. okr., iako su znali da je vozilom u stvarnosti upravljao gradonačelnik, a potom je I. okr. o događaju neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko, na koji način su I., II., III. i IV. okr. omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika