Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zbog snijega i orkanskog vjetra kaos u prometu: Zatvorene su autocesta, magistrala i brojne ceste

Hrvatski autoklub (HAK ) upozorava kako su zimski uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, pojedinim cestama u Istri.
U priobalju puše olujna, povremeno s orkanskim udarima, bura te su u prekidu brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

“Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez propisne zimske opreme. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje”, navode iz HAK-a.

Napominju kako za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci/Istri, i obrnuto.

Za sve skupine vozila zatvoreni su:

dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca, dok za ostala vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, obilazak je preko Knina-DC1 ili Kistanja-DC59);
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
dionica Stare ceste kroz Gorski kotar (DC3) Gornje Jelenje-Kikovica;

DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most;
županijske ceste ŽC5217 Bruvno-Mazin i ŽC5199 u mjestu Štirovača.

Samo za osobna vozila otvorene su:

dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;
Jadranska magistrala Novi Vinodolski-Senj (DC8);
državna cesta DC27 Gračac-Donji Karin.
Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) na:

Mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku;
DC1 Vaganac-Udbina-Gračac;
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostrom (I. i II. skupinu vozila) na cestama:
A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika;
dionici Jadranske magistrale Bakar-Novi Vinodolski (DC8);
DC99 čvor Križišće (A7)-Križišće (DC501);

LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće (A7).
Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Odlukom Grada Zagreba, za posjetitelje Sljemena ovaj vikend (20. i 21. siječnja) korištenje žičare je besplatno pa se mole građani da se ne upućuju osobnim automobilima na vrh Sljemena kako bi se smanjile gužve, odnosno da koriste besplatnu žičaru. Sljemenska cesta otvorena je za sva vozila sa zimskom opremom. (N1)