Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Malenica odgovorio sucima: Plaće su im već oko 1000 eura iznad prosječnih

Ministarstvo pravosuđa reagiralo je na tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da Vlada ‘ne poštuje trodiobu vlasti’, naglasivši da Vlada poštuje sudbenu vlasti, uvažava svačije pravo na mišljenje, ali da suci idu u štrajk nakon odbijanja vlastitih zahtjeva vezano za materijalna prava i plaće.
“Nastavno na medijske objave u kojima predsjednik Vrhovnog suda tvrdi da Vlada ne poštuje trodiobu vlasti, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da uvažava svačije pravo na mišljenje te da je Vlada više puta pokazala poštovanje prema sudbenoj vlasti, ali da se u ozračju ultimatuma i prijetnji ne može postići dogovor”, priopćeno je iz Ministarstva.
Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u intervjuu za Jutarnji list da se Vlada Andreja Plenkovića stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu, ponaša kao poslodavac sucima. U razgovoru Jutarnji, nakon najave novog sudačkog štrajka, Dobronić je, uz ostalo, naveo da pitanje indeksacije sudačkih plaća nije sindikalno pregovaranje, kako to Vlada predstavlja u javnosti, već pretpostavka za neovisnost sudaca.

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) je, pak, prije nekoliko dana odlučio o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Ministarstvo pravosuđa u priopćenju ističe kako podržava i javno objavljeno mišljenje predsjednika Vrhovnog suda izneseno početkom tjedna, u kojem upozorava da prijetnje bojkotom izbora od strane Udruge hrvatskih sudaca nisu društveno prihvatljive te da suci ipak svoje zahtjeve ne bi trebali pokušati ostvariti kroz ugrožavanje demokratskih i izbornih procesa.
“Posebno uzimajući u obzir da je Udruga hrvatskih sudaca dva puta u proteklom tjednu odbila ispunjenje vlastitog zahtjeva o uvođenju materijalnih prava i u prosjeku povećanje mjesečnih primanja za 700 eura neto u manje od godinu dana”, dodao se u priopćenju.

Da je Udruga hrvatskih sudaca prihvatila prijedlog, kažu u Ministarstvu, “to bi bilo najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina. Nažalost, odbijanjem vlastitog zahtjeva i povećanja primanja, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije posljednjih razgovora s Vladom i prije Odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Time su preuzeli odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice”.

Iz Ministarstva ponovno podsjećaju da je aktualna Vlada premijera Andreja Plenkovića dva puta povećala osnovicu za izračun plaća sudaca, 2019. godine za 6 posto i 2023. za 13 posto. (N1)