Aktualno OG sada Ogulin

Slučajevi krijumčarenja migranata i na ogulinskom području

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracijama su u pet odvojenih slučajeva od 19. siječnja do rano jutarnjih sati 20. siječnja na području Ogulina i Karlovca te općina Bosiljevo, Generalski Stol i Cetingrad zaustavili vozače koji su upravljali osobnim automobilima (nacionalnih oznaka Francuske, Mađarske, Litve, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske) i prevozili strane državljane. Utvrđeno je da su strani državljani na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Prema njima je postupano sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Također je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su u dva događaju, troje gore osumnjičenih služili kao prethodnice prijevozu nezakonitih migranata u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja šestorica osumnjičenih muškaraca predani su pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave podnijete su nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta odnosno služili su kao prethodnica. Protiv dvojice okrivljenika podneseni su optužni prijedlozi nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Također, prema dvojici osumnjičenih vozača postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.