Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hanfa je zadužena za stabilnost značajnog dijela financijskog sustava. Sad je pod napadom, još se ne znaju razmjeri štete

Zasada nema informacija o možebitnim kibernetičkima na druge hrvatske institucije

Na računalni server Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvršen je kibernetički napad zbog čega Hanfa trenutačno ne može odgovarati na upite putem službenih e-mail adresa, a trenutačno je nedostupna i njezina internetska stranica, priopćio je u večernjim satima najvažniji regulator na hrvatskom financijskom tržištu.

Hanfa nadzire rad osiguravajućih kuća, mirovinskih fondova, brine za zakonitost trgovanja vrijednosnim papirima, skrbi o tržištu kapitala, prati pazi da se poštuju burzovna pravila…, ukratko, zadužena je za stabilnost značajnog dijela financijskog sustava – od pitanja transparentnosti poslovanja hrvatskih kompanija do adekvatnog izvješćivanja potrošača o financijskim proizvodima. U osnovi je Hanfa institucija sa širim krugom ovlasti nego Hrvatska narodna banka, iako je hrvatski financijski sustav kao cjelina bankocentričan.

„U suradnji s nadležnim institucijama intenzivno radimo na otklanjanju posljedica napada te smo podnijeli kaznenu prijavu policiji i obavijestili i druga nadležna tijela. Kontinuirano ćemo dalje obavještavati o svim saznanjima i poduzetim mjerama“, priopćili su iz Hanfe te upozorili kako su neovisno o incidentu korisnicima dostupni putem telefona 01/6173-200, a svi se dokumenti mogu predati uobičajeno u pisarnicu Hanfe u radnom vremenu od 9 do 14 sati, na adresi Račkoga 6, Zagreb.

Izvori bliski vrhu Hanfe govore kako se još uvijek istražuje kakve su posljedice kibernetičkog napada. Navodno važna hrvatska institucija nije primila nikakvu prijetnju. Za sada navodno nije poznato jesu li ugroženi neki važni podaci iz sfere poslovanja Hanfe.
Također, trenutno nema informacija o možebitnim kibernetičkim napadima na druge hrvatske institucije. (G. Drljača, jutarnji.hr)