Aktualno Županija

Muzej Domovinskog rata na Turnju slavi u nedjelju 1. rođendan uz besplatan ulaz – posjetilo ga 46 tisuća gostiju

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj će u nedjelju, 5. srpnja proslaviti svoj prvi rođendan. Unatoč ovogodišnjem pandemijskom okruženju muzej u prvoj godini postojanja bilježi izvrsne rezultate.

Naime, u prvih godinu dana posjetilo ga je nešto više od 46.000 posjetitelja, što je zaista dobra brojka uzevši u obzir da je normalno poslovanje trajalo tek do sredine ožujka, nakon čega je zbog pandemije koronavirusa muzej prvo bio zatvoren, a zatim nastavio rad uz ograničenja.

Jedinstvena suvremena izložba „Karlovac 1991. – 1995.“ sa svojim unutarnjim i vanjskim izložbenim prostorom nudi sadržaj prilagođen svim uzrastima što je primarni razlog izvrsne posjećenosti muzeja. Zbirke Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH broje više od dvije tisuće predmeta, a na samoj izložbi je izloženo 350 originalnih eksponata.
Nakon otvaranja prošlog srpnja u jeku turističke sezone broj posjetitelja bio je iznimno visok, a u vansezonskom razdoblju muzej se okrenuo edukativnim programima. Muzej u velikom broju posjećuju stranci, štoviše dosad je bilo više posjetitelja iz inozemstva nego domaćih, a najviše gostiju iz Njemačke, Kine, Francuske, Španjolske, Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske.

Uz redovne pedagoške aktivnosti muzej sudjeluje i u dva projekta čiji je cilj produbljivanje znanja o Domovinskom ratu. Radi se o vrijednim projektima pod nazivom „Domovinski odgoj – škola u muzeju“ i partnerskom projektu s Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“. (KAportal)