Aktualno OG sada Ogulin

Kako smo se “pomogli” sa ŽUC-om

O tome kako funkcionira, ili ne funkcionira Županijska uprava za ceste, već smo dijelom pisali u primjeru Ogulina, a dodatna slika o tome mogla se steći i na osnovu članaka koji su govorili o sličnim problemima u još dva grada naše županije, Dugoj Resi i Ozlju.

Ogulin

Naime, prvo su na vidjelo izišli problemi u Ogulinu, kada su neke, do jučer županijske ceste, magično prešle u gradsku nadležnost. Posebice je nastao problem sa Lomošćanskom cestom i mostom koji je dio te prometnice, a na kojem je odjednom, od strane ŽUC-a jednostavno stavljen znak ograničenja nosivost ukupne mase vozila na 20 tona. Uz ovu, Gradu Ogulinu “uvaljene” su još neke ceste, u neodržavanom, katastrofalnom stanju. Navodno je upitna i zakonska pravilnost primopredaje tih cesta.

Duga Resa

Slična stvar pojavila se naknadno i u Dugoj Resi. Naime, Ministarstvo prometa je Dugoj Resi odredilo održavanje tri županijske ceste, a gradonačelnik Boljar također je uvjeren da mu je to “uvalio” HDZ-ov ŽUC.
Boljar kaže:” Nemojte mi reći da se ministar Oleg Butković jedno jutro probudio i odlučio cestu kroz Donje Mrzlo Polje darovati Gradu Dugoj Resi.”
Minimum kulture, poslovne suradnje i razgovora, kad netko daje poklon u vidu neuređenih cesta, a koje je Županijska uprava za ceste trebala urediti, je da ga se prije toga treba barem obavijestiti – kazao je tada ljutito na sjednici Gradskog vijeća Duge Rese.

Ozalj
No, kao i u TV reklamama, ni to nije sve! Novom kategorizacijom javnih cesta Ministarstva prometa, ŽUC Karlovac riješio se 58 lokalnih i županijskih cesta, koje su tako „utrpane“ gotovo svim jedinicama lokalne samouprave na održavanje. Najlošije u cijeloj priči prošao je grad Ozalj.
Kako je u razgovoru za KAportal potvrdila gradonačelnica Gordana Lipšinić, o namjeri prekategorizacije nisu dobili nikakvu najavu od ŽUC-a, a niti, nažalost, od gosp. Stjepana Zoretića, predstavnika Grada Ozlja u Nadzornom odboru Županijske uprave za ceste. U Gradu Ozlju mišljenja su da prekategorizacija nije napravljena u duhu Zakona o cestama, koji prilično precizno definira koji su kriteriji po kojima neka cesta ima karakter nerazvrstane, lokalne, županijske. Za preuzimanje brige o 30 km cesta koje su redom u katastrofalnom stanju, valjalo je predvidjeti ozbiljna sredstva za njihovo redovno održavanje u proračunu za 2021.godine, a o sredstvima za neku ozbiljniju rekonstrukciju, koja je na svima redom nužna, da ne govorimo.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj 26. ožujka, SDP-ov vijećnik iz Ogulina Zlatko Mrvoš, ponovo je aktualizirao pitanje odnosa Županijske uprave za ceste prema gradu  Ogulinu. (https://www.youtube.com/watch?v=tbYsDgslmtk)

Nemar ŽUC-a i uzaludna obećanja odnose se na sljedeće projekte:

Molinarijev most

Građevinska dozvola ishođena 2010. godine koja je istekla.

“Vadili” su se kako je projekt prijavljen na EU, ali je prošla Ivanina kuća bajke, te da je poslije toga bivši ministar Dončić smanjio financiranje ŽUC-evima, pa zato nije rekonstruiran most. Na upit novinarke  je li u mandatu HDZ-a  povećano financiranje ŽUC-eva, odgovara kako nije.

Nova lokacijska dobivena 27.7. 2018 godine, a građevinska 4.9.2018. godine. Procijenjena vrijednost rekonstrukcije iz 2018. godine iznosi 3,3 milijuna kuna. Dio troška se trebao financirati: 200 tisuća kuna Grad Ogulin, 300 tisuća kuna KAZUP, 500 tisuća kuna Ministarstvo kulture i ostatak ŽUC, dio kreditom, ostatak iz vlastitog proračuna. U 2019. trebao je biti natječaj za izvođača, a u 2020. dovršetak radova.
(https://ogportal.com/2018/10/18/stjepan-turkovic-o-projektu-rekonstrukcije-molinarijevog-mosta)

U planu nabave ŽUC-a, I. izmjene, u I. kvartalu 2021. godine objavljena je nabava dopune projekta 20 tisuća kuna. Radi se o tome da je projekt nepotpun, nedostaje vodovod.
(http://www.zuc-karlovac.hr/javna-nabava)

Nameće se pitanje je li projekt od 2018. do 2021. godine prijavljen na natječaj Ministarstva kulture?

Most preko Ratkovića potoka

Još 2010. godine dogovoreno je da će Grad Ogulin, iako nije vlasnik prometnice, u interesu građana, odraditi administrativni dio posla, a ŽUC će izvesti radove.

Grad Ogulin je ishodio uvjete od javnopravnih tijela, izradio projekt, ishodio lokacijsku dozvolu, što je sve vremenski vrlo zahtjevan i dugotrajan posao, potrošio je novac i vrijeme zaposlenika. Dakle, Grad Ogulin je ishodio lokacijsku dozvolu, ali sukladno zakonu nije mogao u ime vlasnika ceste, a to je ŽUC, zatražiti građevinsku dozvolu. ŽUC nije na vrijeme zatražio građevinsku dozvolu, pa je lokacijska dozvola istekla. Na sastanku s gradonačelnikom Ogulina direktor ŽUC-a Stjepan Turković je izjavio kako njemu građevinska dozvola ne treba.

Zagađenje Zagorske Mrežnice

OGportal je u nekoliko navrata pisao i o zagađenju Zagorske Mrežnice, o prebacivanju nadležnosti nad kolektorom oborinskih voda županijske ceste 3219 na što je reagirao gradonačelnik Domitrović u veljači ove godine, naglasivši da za to županiju ili ŽUC nije briga.

Most u Lomostu

Most u Lomostu je, pak, posebna priča. Nakon što su novinari objavili priču o lošem stanju u kojem se nalazi ovaj most, na što su prijašnje i sadašnje garniture ogulinske gradske vlasti, od 2009. godine do danas, upozoravale nadležne u ŽUC-u, idućeg dana Županijska uprava za ceste postavila je znakove za zabranu prometa prijevoznim sredstvima težim od 20 tona, ne obavijestivši o tome ni Grad Ogulin, ni policiju, iako formalno ŽUC više nije bio vlasnik. Primopredaja, kako neslužbeno doznajemo, još uvijek nije obavljena.

A novci?

S obzirom da su ceste koje su prebačene u nadležnost Grada Ogulina uglavnom neodržavane i u vrlo lošem stanju njihovo održavanje zahtijevat će veća financijska sredstva, koja je valjalo predvidjeti u proračunu za 2021.godinu. To bi se možda i učinilo da je netko obavijestio Ogulin, ali i ostale spomenute gradove o namjerama prekategorizacije cesta. Ostaje pitanje, da li će sada dio sredstva koji je ŽUC imao na raspolaganju za održavanje ovih cesta biti, umjesto ŽUC-u, transferiran u proračune gradova koji će ih nadalje održavati. Nadamo se da ćemo odgovor na to, kao i pitanje kome treba takav ŽUC, dobiti iz Ministarstva prometa.