Aktualno Kolumne Moja mirovina S vama kroz svaki dan

Prijedlozi zakonskih izmjena- nacionalna mirovina, 2. mirovinski stup i mirovinsko osiguranje

Danas pišemo o sljedećim temama:
1. Nacionalna mirovina-prijedlozi za izmjenu zakona
2. Prijedlozi izmjene zakona za 2. mirovinski stup
3. Prijedlozi izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

1. Nacionalna mirovina-prijedlozi za izmjenu zakona

Pravo na tzv. nacionalnu mirovinu ostvaruju državljani Republike Hrvatske stariji od 65 godina, a predlažu se izmjene uvjeta za ostvarivanje takvog prava.
– nacionalna naknada bi se povisila sa 120 eura na 150 eura
– cenzus prihoda kućanstva povisio bi se s 120 eura na 300 eura po članu kućanstva,
– uvjet obveznog prebivališta u Republici Hrvatskoj od 20 godina smanjio bi se na 10 godina,
– pravo bi mogli ostvariti i građani koji su u postupku za raskid , utvrđivanje ništetnosti i poništenja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, jer do sada onaj tko je imao bilo kakav ugovor nije mogao ostvariti takvo pravo,  isplata na adresu korisnika putem Hrvatske pošte, a ne samo na bankovne račune, a logični razlog je dob, bolest i udaljenost korisnika od poslovnih banaka i bankomata.
Nažalost, mogućnost isplate mirovina u gotovini preko Hrvatske pošte , za one korisnike koji tu mogućnost nisu prije ostvarili, još uvijek ne postoji. A ide logično pitanje: koja je razlika u dobi, bolesti i udaljenosti poslovnih banaka korisnika mirovina od korisnika nacionalne naknade?
Kad smo kod korisnika prava na nacionalnu naknadu, ponovit ćemo uvjete za ostvarivanje takvog prava:
– osoba mora biti starija od 65 godina,
– da ne prima mirovinu i da nije zaposlena,
– da ne prima socijalnu pomoć.
Za one koji su ostvarili pravo na nacionalnu naknadu i one koji će to pravo u budućnosti ostvariti postoji mogućnost da: ukoliko je iznos nacionalne naknade povoljniji od iznosa mirovina ili naknade za socijalnu pomoć, korisnik se može odreći prava na mirovinu i naknadu za socijalnu pomoć , i naravno ako zadovoljava uvjete cenzusa prihoda kućanstva.
Iako svi elektronski i ostali mediji u Hrvatskoj pišu o takvim prijedlozima mislimo da je korisno da se takve informacije što više podijele u cilju ostvarivanja takvog prava onima kojima bi to bio jedini izvor prihoda.

2. Zakon o mirovinskom osiguranju u 2. mirovinskom stupu-prijedlozi izmjene zakona

Predlaže se:
– izmjena iznosa jednokratne isplate od 15% na 20% od stanja na računu 2. mirovinskog stupa, jasno, ukoliko korisnik dvostupne mirovine takvo pravo ostvari, jer to ovisi o visini ostvarene mirovine. Uglavnom, svi oni koji mirovinu ostvare s prosječnim vrijednosnim bodovima ispod 1,0000 ne ostvaruju pravo na jednokratnu isplatu, ali svejedno mogu ostvariti pravo na dvostupnu mirovinu,a o istoj se odlučuju tj. izjašnjavaju kad dobiju ponudu od REGOS-a. Ponavljamo: o jednostupnoj ili dvostupnoj mirovini budući korisnik mirovine ne treba se izjašnjavati prilikom podnošenja zahtjeva za mirovinu, već to čini nakon dostavljene ponude, odnosno informativnog izračuna mirovine.
– izmjena postotka dodatka uz mirovinu iz 2. stupa s 20,25% na 27% kao što se ostvaruje pravo iz 1. stupa.
Takve izmjene predlažu se da bi se što više korisnika zatražilo dvostupnu mirovinu. Iako smo o tome već pisali iz prakse i svakodnevnih razgovora zaključujemo da još uvijek ima mnogo onih koji izražavaju skepsu na mirovinu iz 2. mirovinskog stupa, a i na ostala prava koja su teoretski i praktično moguća ,a kao što je nasljeđivanje sredstava iz 2. mirovinskog stupa .
Predlagatelji se za sada nisu decidirano izjasnili da li će se , eventualno, povećanje dodatka odnositi i na stare korisnike dvostupne mirovine, a isto tako i na one stare korisnike koji su ostvarili pravo na jednokratnu isplatu od 15%, i hoće li oni ostvariti pravo na razliku od 5% jednokratne isplate.
Nadalje, ukoliko će se prijedlozi usvojiti i ako će biti u primjeni isključivo od 1.1.2024.godine, pretpostavljam da će mnogi potencijalni korisnici dvostupnih mirovina razmisliti hoće li mirovinu tražiti od 31.12.2023.godine ili od 1.1.2024.godine. U tom pogledu mi ćemo svakako nastojati pravovremeno objaviti odgovarajuće točne informacije. Oni koji nisu ostvarili pravo na jednokratnu isplatu od 15% neće istu ostvatiti niti ako se izmjene zakona budu primjenjivale retrogradno.

3. Zakon mirovinskom osiguranju-prijedlozi izmjena:

– isplata 13. mirovine,
– izmjena ili ukidanje postotka penalizacije prijevremenih starosnih mirovina, s 65 ili 70 godina života,
– za korisnike najnižih mirovina ukidanje penalizacije traži se odmah,
-priznavanje prava na dodani staž za djecu i za korisnike koji su mirovinu ostvarili i prije 1.1.2019.godine.

Ovisno o zakonu koji je bio u primjeni prijevremena starosna mirovina ostvarivala se s penalizacijom od 0,10% do 0,34%., sada je aktualna penalizacija 0,20% po mjesecu.

U prethodnim nastavcima kolumne pisali smo već o nejednakostima ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja ovisno vremenu ostvarivanja tj. važenja određenog zakona, ali nisam primijetio da se traži izmjena zakona u pogledu izjednačavanja prava na starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja, za koju se jedno razdoblje nije ostvarivao bonus za mjesece dobi starije od 60 godina.

Izražavamo zadovoljstvo s respektabilnom čitanošću ove kolumne. Javljaju se čitatelji s šireg područja Hrvatske.
Nastojimo i nastojat ćemo biti aktualni, a to je od velike važnosti za eventualnu pomoć građanima u pogledu ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, pa u tom smislu u slučaju potrebe postavljanja pitanja ista može postaviti na [email protected] ili [email protected] (foto:pixabay)

Piše Momir Jakšić Momo

Sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.