Aktualno Županija

Općina Barilović dobila sredstva EU za gradnju javne odvodnje s pročistačem u turističkom naselju uz Koranu – stiže 6,5 milijuna kuna

– Sredstvima EU fondova za ruralni razvoj financirat će se izgradnja sustava javne odvodnje sa pročistačem otpadnih voda kanalizacije u najvećem turističko- stambenom naselju Malići na desnoj obali rijeke Korane, najavili su u Općini Barilović. Gotov je glavni projekt te je ishođena građevinska dozvola, dok je prije toga Općina riješila imovinsko – pravne odnose na što je utrošila 300 tisuća kuna iz općinskog proračuna. Komunalno poduzeće Duga Resa, kao javni isporučitelj kandidiralo je projekt na operaciju 7.2.1. „Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu , odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“

– Nakon izgrađenih kanalizacija MO Barilović, naselja Varoš i MO Donji Velemrić na lijevoj obali rijeke Korane , za koji je općina također dobila novac iz EU Fondova, krenuli smo u realizaciju i provedbu zaštite vodotoka rijeke Korane u najvećem turističkom naselju naše Općine. Realizacijom projekta zaštititi ćemo rijeku Koranu u dijelovima kojima ona protječe kroz naseljene dijelove općine. Ukupna vrijednost investicije je 8.661.875,00 kn , od čega će Ministarstvo poljoprivrede osigurati 6.644.750,00 kn , općina Barilović 300.000,00 kn a preostali dio odnosi se na PDV, rekao je načelnik Barilović Dražen Peraković.

Kako kaže, zadovoljni su što je još jedan projekt koji su kandidirali prema fondovima EU dobio zeleno svjetlo.

– Trenutno se na području naše općine uključujući i ovaj projekt provode investicije izgradnje vrtića, kulturnog centra, proširenje OŠ Barilović, komunalne infrastrukture TSC Korana Donji Velemerić ukupne vrijednosti investicija od 33 milijuna kuna. Naravno to nije sve , još očekujemo do kraja mjeseca rezultate natječaj gdje smo kandidirali za sredstva resornih Ministarstava, dodaje Peraković.

Po riječima direktora Komunalnog Duga Resa Ivana Klokočkog, nastavkom izgradnje i završetkom kanalizacije u MO Belajske Poljice, a koja će preko poduzetničke zone biti spojena na glavni karlovački kolektor i pročistač kroz sustav Aglomeracije Karlovac – Barilović- Duga Resa, rijeka Korana će biti zaštićena na tom području. Radovi se za ovaj dio očekuju tijekom 2021. godine. (KAportal)