Aktualno OG sada Ogulin

Čak 60 godina od mature!

U subotu su se ispred Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić okupili maturanti Gimnazije Ogulin, školske godine 1959/1960. Te godine bila su dva maturantska, A i B, četvrta razreda Gimnazije Ogulin. Na fotografiji koju je pripremila Ankica Matijašić Gašparović, a fotografirao fotograf Luić, su učenici 4A razreda. Bilo ih je 37, a na kraju školovanja razrednica je bila prof. Barbara Tenšak.

S obzirom da je jučer na Kneji otkrivena spomen ploča prof. Radmili Špehar, valja spomenuti kako je i ovoj generaciji upravo ona bila profesorica tjelesnog odgoja, a kasnije i čest gost na okupljanju maturanata. Od 37 učenika ovog razreda na fakultet je otišlo njih 31, od kojih samo dvojica nisu uspjeli doći do kraja. Do 45. godišnjice mature okupljali su se svakih 5 godina, a od 45. okupe se svake godine. Do sada su se nalazili u većem broju ali posljednje dvije godine bude ih oko 7 – 8. Od ukupnog broja maturanata te generacije, dakle oba razreda, oko 70 polaznika, prema podacima kojima raspolažu, 27 ih je umrlo.

I na kraju, kao zanimljivost, dodajmo kako ni ova generacija, kao ni mnoge druge, nije izbjegla neku od brojnih reformi školstva na ovim prostorima. Kad je ova generacija učenika krenula u školu, osnovna škola trajala je 4 godine, a gimnazija 8 godina. No tada se dogodila reforma školstva i tom reformom osnovana škola postala je osmogodišnja, a gimnazija je postala četverogodišnja škola. Zbog te promjene školovanje ovih učenika izgledalo je ovako : išli su u osnovnu školu 4 godine, od 1. do 4. razreda. Tada su upisali 1. razred gimnazije i dalje drugi, treći, četvrti i peti razred. Onda je uslijedila reforma po kojoj osnovna postaje osmogodišnja, a gimnazija četverogodišnja škola. Zbog toga su ovi učenici nakon 5 završenog razreda gimnazije, po starom, nastavili u drugi gimnazije, po novom, i dalje treći i četvrti, pa matura.