Aktualno Županija

Drugi krug izbora u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu i Ozlju, Jelić postao župan već u prvom krugu, a Katić prvi čovjek Slunja

Damir Mandić i Davor Petračić kandidati su koji će ući u drugi krug izbora za gradonačelnika Karlovca. Bila je to i jedna od najdramatičnijih borbi, rezultati su se mijenjali iz minute u minutu kako su se obrađivala biračka mjesta, a Petračić je rezultat preokrenuo u samoj završnici, kada su, pretpostavljamo, na red došli najveća gradska biračka mjesta. Još na 88% obrađenih biračkih mjesta u prednosti je za 90 glasova bio Ivan Vilibor Sinčić, no na kraju je s “komotnih” 159 glasova viška drugi krug izborio Petračić.

U gradskom vijeću Karlovca, čini se, ako je vjerovati online kalkulatoru d’Hondtove metode, promjena neće biti, iako je HDZ osvojio čak 6% glasova manje nego prije četiri godine. No, dijelom katastrofa SDP-a, a dijelom velik broj malih lista koje nisu prešle izborni prag koštale su nas bitnije promjene u vijeću. No, o tome više o sutrašnjem jutarnjem osvrtu na izbore, kao i o tome da je na Mandiću golema odgovornost da gradsko vijeće ne bude HDZ-ova prćija kako je bila u protekle četiri godine, nego zaista otvoreno za kvalitetne prijedloge drugih.

Na području Karlovačke županije od početka je golemu prednost imao Jelić. Pred sam kraj u par je navrata padao ispod 50% glasova, no u konačnici je ipak uspio preći tu “magičnu granicu” i postati novi karlovački župan već u prvom krugu.

U Dugoj Resi će u drugi krug izbora za gradonačelnika Tomislav Boljar (HSS/SDP) i Dijana Zadrović (HDZ), a u vijeću je situacija ovakva: HDZ i HSS imaju po 6 vijećnika, SDP 2, a po jednog vijećnika imaju Živi zid, nezavisna lista Zorana Vilovića te Akcija umirovljenici zajedno.
U Ogulinu će se u drugom krugu za gradonačelničko mjesto nadmetati Sanja Marković (HDZ/HSLS/HSS/HSU) i Dalibor Domitrović (SDP/HNS). U vijeću HDZ s partnerima ima 8 članova, SDP/HNS će imati 5, nezavisna lista Željka Stipetića 3, a DSS jednog vijećnika.

U Ozlju će u drugi krug dvije dame – Gordana Lipšinić (HDZ) i Irena Šimunić (SDP/HNS/HSU), a u gradskom vijeću HDZ će imati 7 vijećnika, SDP s partnerima 6, dok će po jednog vijećnika imati nezavisne liste Damira Vergota i Igora Kalčića.

Napokon, u Slunju apsolutna pobjeda HDZ-a. Jure Katić već je u prvom krugu postao gradonačelnik, dok će u vijeću HDZ imati natpolovičnu većinu. Vijeće će popuniti SDP, Živi zid i HNS/HSS.