Aktualno Županija

Skupština ZAKUD-a

U Domu OSHR „Zrinski“ u Karlovcu, održana je godišnja i izborna skupština Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije. Skupštini je, od ukupno 73 udruge članice, prisustvovalo 33 predstavnika kulturno umjetničkih udruga – folklornih društava, plesnih ansambala, pjevačkih zborova i malih pjevačkih sastava, puhačkih orkestara, likovnih i kazališnih udruga te tamburaških orkestara koje djeluju na području naše županije, saznajemo iz priopćenja koje je dostavljeno na OGportal. U njemu se još navodi:
Skupštinu je otvorila predsjednica ZAKUD-a, Nikolina Luketić Delija, zahvalivši na dolasku predstavnicima udruga koji su se odazvali pozivu. Ujedno je zahvalila svim udrugama članicama ZAKUD-a na suradnji tijekom njenog mandata i čestitala im na aktivnostima i uspjesima koje su postigli u svojim područjima djelatnosti, svrstavši našu Karlovačku županiju u sam vrh kulturno umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj.
Predsjednica je prisutnima podnijela Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2016. godinu, detaljno objasnivši sve aktivnosti koje su u prošloj godini ostvarene. Posebno se osvrnula na festivale, smotre i susrete od županijskog značaja koje ZAKUD organizira u suradnji sa ZOAKD-om grada Karlovca i Pučkim otvorenim učilištem Ogulin: 9. Festival kazališnih amatera, 17. Smotru puhačkih orkestara, 22. Susret plesnih ansambala, 42. Smotru dječjeg folklora, 51. Smotru tamburaških orkestara i malih sastava, 51. Smotru pjevačkih zborova i vokalnih grupa te 20. Smotru izvornog folklora „Igra kolo“. Čestitke je uputila svim sudionicima županijskih smotri, koji su svojim uspjesima na spomenutim manifestacijama postali predstavnici naše županije na državnim susretima, smotrama i festivalima. Prisutne je podsjetila i na uspjehe naših udruga u 2015. godini, temeljem koji su postale sudionice 14. Tradicionalnog koncerta najuspješnijih udruga članica ZAKUD-a, a to su bili: Puhački orkestar DVD-a Ogulin, Tamburaški orkestar KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, Izvorna pjevačka skupina KUD-a „Sv. Ana – Vučjak“  Karlovac, KUD „Klek“ Ogulin, Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo Studio 23 Karlovac, KUD „Izvor“ Generalski Stol, Dječja skupina „Fijolice“ KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, KUD „Korana“ Slunj, Tamburaški sastav KUD-a „Klek“ Ogulin, Folklorni ansambl „Matija Gubec“ Karlovac, Mješoviti pjevački zbor „Chorus Carolostadien“ KarlovaC, Dječji ansambl KUD-a „Lipovac“ Generalski Stol, KUD „Sv. Juraj“ Draganić te Udruga likovnih amatera (ULAK) iz Karlovca.
U izvješću je spomenula i sve udruge koje su u 2016. godini proslavile svoje okrugle obljetnice rada i djelovanja te tim povodom primile priznanja ZAKUD-a i Hrvatskog sabora kulture.
Posebne čestitke uputila je svim udrugama koje su predstavljale našu županiju na državnim manifestacijama, istaknuvi izniman uspjeh triju udruga: Dramske skupine BABE iz Slunja čiji je član Nikola Butina dobio nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu na 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama; Tamburaški orkestar KUD-a „Klek“ Ogulin koji je proglašen pobjednikom 23. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu te KUD „Sv. Juraj“ Draganić čiji su članovi osvojili prvu nagradu 23. Susreta hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu.
Predsjednica je potom iznijela plan rada ZAKUD-a i financijski plan za 2017. godinu, naglasivši daljnji rad na usavršavanju voditelja udruga, stručnom i financijskom pomaganju članicama Zajednice i organiziranju županijskih manifestacijama koji amaterskim kulturno umjetničkim udrugama daju priliku da pokažu svoje rezultate rada, dobiju stručna usmjerenja i savjete, a oni najbolji priliku da predstavljaju svoju županiju na državnim susretima diljem Hrvatske.
Sva izvješća iznesena na Skupštini jednoglasno su prihvaćena, nakon čega se pristupilo izboru novog Predsjednika ZAKUD-a te novog Upravnog i Nadzornog odbora, koji će ZAKUD Karlovačke županije voditi u sljedeće 4 godine.
Izbori za tijela upravljanja raspisani su 60 dana prije održavanja Skupštine, a mogućnost kandidiranja imali su svi ovlašteni zastupnici udruga članica ZAKUD-a. Na temelju pristiglih pravovaljanih kandidatura i nadopuna koje je izvršio Upravni odbor, Skupština je za predsjednicu ZAKUD-a Karlovačke županije jednoglasno izabrala Jasnu Požar, predsjednicu KUD-a „Sv. Ana – Vučjak“ iz Karlovca. Za članove novog Upravnog odbora izabrani su Josip Šafar, Željko Kučinić, Nikolina Luketić Delija, Mirjana Rataić, Vesna Zaborski, Damir Škrtić, Davor Resovac, Nikola Butina, Ivančica Plemić i Ljubica Guštin. Članovi Nadzornog odbora jednoglasno su postali Višnja Humski, Ivan Maričić i Sanja Tomić.
Na samom kraju Skupštine prisutnima se obratila novoizabrana predsjednica Jasna Požar koja je zahvalila svima koji su podržali njenu kandidaturu te obećala daljnje zalaganje i pomaganje Zajednice svim svojim udrugama članicama.