Aktualno OG sada Ogulin

Politički svjetonazor manje je bitan od ljudi

Nakon troje zamjenika Gradonačelnika, Ogportal pripremio je  razgovore i sa  novim čelnicima ogulinskog  Gradskog vijeća. Pitanja su ponovo za sve ista, a nakon intervjua  sa predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Stipetićem, danas donosimo intervju sa  njegovim zamjenikom Sinišom Ljubojevićem.

U kratko nam se predstavite.
Rođen sam u Ogulinu, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu završavam stručni studij elektrotehnike i stječem zvanje stručni specijalist inženjer elektrotehnike. Aktivan sam u lokalnoj politici od 2005.  Iste godine osnivam pododbor SKD Prosvjete u Ogulinu, kojeg sam vodio u prvom mandatu. Danas je Prosvjeta prepoznatljiva po svojom aktivnostima i uljepšavanju kulturnog života Ogulina.   2009. g. izabran sam za prvog zamjenika gradonačelnika grada Ogulina ispred srpske zajednice. Od 2013.-2017. obnašao sam funkciju zamjenika župana Karlovačke županije. Za vrijeme obavljaja funkcije zamjenika gradonačelnika i zamjenika župana srpska zajednica u Ogulinu i Karlovačkoj županiji postigla visok stupanj integriranosti u društvu, a srpske institucije nesmetano i uz podršku lokalnih vlasti provode svoje programe. Trenutno sam predsjednik DSS-a grada Ogulina. Otac sam petomjesečne princeze Sare i to mi je najveće zadovoljstvo u životu.

Kako ocjenjujete rad dosadašnje vlasti?
Kao sudionik izvrsne vlasti u jednom mandatu Ogulina, upoznao sam se detaljno sa načinom funkcioniranja lokalne samouprave. Mislim da su prethodne vlasti uspjele iskorostiti politički utjecaj u važnom trenutku dolaskom Bechtela u Ogulin, sto je tada višestruko povećalo proračun Grada. Grad je vizualno lijepo uređen i ugodan, ali nije se dovoljno ulagalo u projekte i ideje koje bi gospodarski revitalizirale Ogulin kako bi mladi ostali, a srednje generacije imale šansu za posao. Moglo se vise učiniti u racionalizaciji troškova javne rasvjete ulaganjem u LED rasvjetu koristeći Fond za energetsku učinkovitost s čim bi se oslobodila značajna sredstva Proračuna za druga ulaganja. Poduzetnička zona nije iskorištena iako u posljednih dvije godine se značajnije radi sa Zonom. Grad i lokalna politika se trebala zauzeti za HOC Bjelolasicu kada je Vlada RH mogla uložiti u olimpijski centar i stvoriti jedinu takvu turističku lokaciju u Hrvatskoj, što bi Ogulinu omogućilo mnogi više nego se čini. Svjestan sam da je lako biti kritičan, ali uz sve pozitivne poteze bivše vlasti, moglo se ipak više.
Jeste li očekivali ovakav izbor čelnika Gradskog vijeća?
Politička praksa u Gradskom vijeću se nastavila. Dogovorena većina izabrala je predsjednika i potpredsjednika, dok je političkoj manjini ostavljena mogućnost kandidiranja drugog potpredsjednika, što je i potvrđeno glasanjem.
Hoćete li i što mijenjati u funkcioniranju Gradskog vijeća?
Vjerujem da će doći do određenih promjena općenito, pa tako i u funkcioniranju Gradskog vijeća u smislu jačanja uloga radnih tijela vijeća. Da bi išta mogli mijenjati u Statutu Grada Ogulina i Poslovniku Gradskog vijeća potrebna je podrška većine vijećnika, ali smatram da je predsjednik prvi koji treba dati smjernice za promjene u radu Vijeća,  ako će ih biti.
Jesu li birači iznevjereni, kao što sad neki tvrde?
Birači nisu iznevjereni bez obzira na stvaranje takve percepcije.  Nezavisni vijećnici vođeni Željkom Stipetićem zastupali su kroz svoj Program drugačije vođenje Grada nego li je to 27 godina radio HDZ. Kako je Željko Stipetić u prošlom mandatu bio u koaliciji sa prošlom gradskom vlašću siguran sam da je uvidio sve nedostatke upravljanja našim gradom, ali nije imao dovoljno političke snage to mijenjati. Građani Ogulina su sada izabrali SDP-ovog kandidata koji je obećao primjene. Političkom logikom za očekivati je bilo da jedna grupa vijećnika koja je željela promjene u Ogulinu podrži drugu političku grupaciju koja je dobila poziciju čelnog čovjeka Grada i također zastupala promjene. Kad je lokalni život u pitanju, politički svjetonazor je manje bitan, bitniji su ljudi koji predstavljaju svoje ideje i programe.