Aktualno Županija

Od danas skraćena naplata parkiranja, na Baniji besplatno

Nova godina donosi novi režim, prije toga javna rasprava

Parkiranje u Karlovcu od danas se radnim danom plaća od 7 do 19 sati, subotom od 7 do 13, dok je nedjeljom i praznikom besplatno. Na Baniji se više ne naplaćuje, a u Radićevoj, dijelu od raskrižja s Ulicom Matije Gambona do raskrižja s Ulicom Ljudevita Jonkea, plaća se radnim danom od 7 do 15 sati. Parkiranje se, inače, plaćalo od 7 do 21 sat svaki dan, osim nedjelje.

– Smanjili smo vrijeme naplate i na nekim parkirnim područjima omogućili besplatno parkiranje. S jedne strane, osluškivali smo naše sugrađane, a s druge, uvažili činjenicu da u naš grad dolazi sve više turista i htjeli smo i da jednima i drugima to ne bude poseban teret. Isto tako, moramobiti svjesni da je naplata parkiranja najbolji način kako voditi brigu o prometu u mirovanju i kako regulirati promet, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, objašnavajući ovakvu odluku.

Najavio je i da uskoro slijedi nova jer od 1. siječnja iduće godine Grad Karlovac će krenuti u drugačiji sustav organiziranja i naplate parkiranja. O prijedlogu te odluke svoje će mišljenje građani moći reći od 15. rujna do 15. listopada, koliko će trajati javna rasprava o njoj.

– Cilj je s jedne strane sugrađanima i stanarima koji su vezani uz naplatu parkiranja olakšati i omogućiti što manji pritisak, a uvođenjem prometnog redarstva održati razinu kulture prometa u gradu na jednoj zavidnoj razini. Novac koji naši sugrađani uplaćaju putem parkiranja u gradski proračun isključivo je za razvoj sustava parkiranja tako da će i ta odluka ići u tom smjeru, kazao je Mandić. (kaportal.hr)