Aktualno OG sada Ogulin

U knjižnici k’o u paklu!

Projekt preuređenja Doma HV-a u Gradsku knjižnicu vodio je Grad Ogulin, a taj je problem ponovo aktualiziran ovih dana. Sjednice Gradskog vijeća održavaju se upravo u ovoj novoj zgradi, a na istom mjestu upriličuju se i razna kulturna zbivanja, promocije knjiga i slično. U posljednjih dva-tri mjeseca za boravak u velikoj dvorani zaista treba volja. Jer, u dvorani je, unatoč klimi, nepodnošljivo vruće.  Oni koji moraju, poput gradskih vijećnika, “hlade” se vijećnićkim materijalima i pitanjima, a oni koji ne moraju izbjegavaju dolazak u knjižnicu u ove vruće dane.
Dio prostora u zgradi je klimatiziran, a dio nije.
Ravnateljica knjižnice Marijana Mazor odgovorila nam je da je klimatiziran Posudbeni pult i Čitaonica dnevnog tiska (56 m), potom Računalna igraonica i Igraonica za maljane (58 m), Odjel za djecu (72 m), Velika dvorana Gradske knjižnice (215 m) i Server soba u podrumu.
Nije klimatizirana mala dvorana Gradske knjižnice  (46 m), Odjel za odrasle  (188 m),  Ured ravnateljice  (30 m), Spremište za knjige  (38 m) i Režija (36 m).
Moramo priznati da nam je pomalo neshvatljiva ovakva odluka o prostorima koje treba klimatizirati, a koje ne, pa smo poslali upit glasnogovornici grada Karmeli Matić.
“Tko je radio projekt za knjižnicu, koliko su ukupno koštali svi radovi,  jesu li se ispoštovali uvjeti za skladištenje i čuvanje knjiga,  da li klima uređaji postavljeni u velikoj dvorani funkcioniraju i da li su postavljeni u dovoljnom broju , te koliko su oni koštali?”- glasi upit koji smo poslali  mailom 3. kolovoza, no do danas odgovor nismo dobili.