Aktualno OG sada Ogulin

Radi li tko u Ministarstvu znanosti i obrazovanja???

Kako izgleda kad novinari službeno zatraže odgovor na neko pitanje iz određenog ministarstva, najbolje znaju oni koji su ga postavili. Unatoč zakonskim odredbama, do dobivanja odgovora može proći i nekoliko mjeseci, a dogodi se da odgovori uopće ni ne stignu.
Da bi vam pobliže objasnili kako to izgleda, danas ćemo navesti jedan primjer.
Počelo još za Dan žena
Naime, još 8. ožujka poslali smo putem emaila određeni upit u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kako dulje vrijeme nismo dobivali nikakav odgovor, nekoliko puta smo pokušali doći do nekoga iz službe za odnose s javnošću, no na broj koji je naveden na web stranici ministarstva, Odnosi s javnošću, nitko se nije javljao. Nakon toga, 29. ožujka, ponovili smo upit emailom i poslali ga na pet-šest adresa u ministarstvu Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Od inspektorice Štraus u Karlovcu do danas -ni slova
Tada su nam se javili iz prosvjetne inspekcije pri ministarstvu i obavijestili da su naš upit “….proslijedili samostalnoj izvršiteljici u Karlovcu, prosvjetnoj inspektorici Vesni Štraus….”.
Od tada do danas od spomenute inspektorice Štraus nismo dobili nikakav odgovor.
Pisali bivšem ministru
U međuvremenu, primjedbu  smo, opet pismeno, uputili tadašnjem ministru Pavi  Barišiću  17. svibnja! Naveli smo kako odgovor ne dobivamo 2 mjeseca i kako smo nekoliko puta smo pokušali doći do nekoga iz službe za odnose s javnošću, no na broj koji je naveden na web stranici ministarstva  nitko se nije javljao. Ministra smo podsjetili da smo ponovno  pokušali doći do odgovora na naše pitanje, pa smo se telefonski obratili ministarstvu, te da su nas  na centrali spojili u kabinet ministra gdje nam je obećano da će pogledati gdje je zapelo, zapisali su naš broj telefona i rekli da će nam telefonski javiti. Do danas, naravno,  nitko se nije javio! Ministar se vjerojatno više brinuo oko svojih diplomskih radova.
Došla nova ministrica
Kad je izabrana nova ministrica Blaženka Divjak ponadali smo se da ćemo možda dobiti odgovor i ljubazno smo joj se, opet pismeno, obratili, navodeći kako se nadamo da je s promjenama u njenom ministarstvu došlo i do pozitivnih promjena u njegovu funkcioniranju i radu. Bilo je to 26. lipnja! I njoj smo naveli što smo i kada upitali. Do danas, naravno,  nitko se nije javio!
Točno 2 mjeseca kasnije, nakon još jednog uzaludnog čekanja, ministrici Divjak smo poslali email i to u petak, 25. kolovoza, nakon što smo cijelo prije podne pokušavali telefonom dobiti njihov odjel za odnose s javnošću. Na naše brojne pozive, opet, pogađate, nitko nije odgovarao! Za što vam služe telefoni?!
Znanje i obrazovanje?
Doslovno tako, izgledao je naš pokušaj da dođemo do odgovora na naše pitanje, da bi mogli pripremiti korektan i argumentiran članak. Na žalost, nismo uspjeli. Za sada.
Prosto je nevjerojatno da u državi koja se smatra uređenom postoji jedna visoka institucija koja tako radi. Odnosno, ne radi. Tim više što se radi o ministarstvu koje se zove Ministarstvo znanosti i obrazovanja! Ministarstvo koje brine o odgoju i obrazovanju naše djece. Od njih, iz ovog primjera, naša djeca stvarno imaju što naučiti!