Aktualno OG sada Ogulin

U ogulinskoj ispostavi Porezne uprave u tijeku postupak unutarnjeg nadzora

Do redakcije OGportala stigla je informacijom prema kojoj se u poreznoj upravi Područnog ureda Karlovac, ispostavi Ogulin upravo provodi postupak unutarnjeg nadzora zakonitosti  rada službenika. Prema našim izvorima, navodno postoje sumnje u zakonitost rada nekog od zaposlenika i stoga su poduzete određene aktivnosti. U cilju kompletnije i točnije informacije koju bi mogli prenijeti našim čitateljima, s upitom smo se obratili službi za informiranje Porezne uprave. Odgovor nam je stigao vrlo brzo i mi ga objavljujemo. U njemu stoji:

Sukladno odredbi članka 25. Zakona o Poreznoj upravi ( Narodne novine broj 115/16.), a u okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo financija, Porezna uprava, između ostalog, provodi unutarnji nadzor zakonitosti rada i pravilne primjene propisa radi ujednačavanja postupanja službenika Porezne uprave te sprječavanja, otkrivanja i utvrđivanja kršenja zakona i pravila struke od strane službenika Porezne uprave.

Prava, obveze i odgovornosti državnih službenika propisana su Zakonom o državnim službenicima (Redakcijski pročišćeni tekst, Narodne novine br. 49/12-pročišćeni tekst, 37/13, 38/13, 1/15; Odluka i Rješenje USRH 138/15, 61/17).

Prema navedenom Zakonu, državni službenik obvezan je pri obavljanju svojih dužnosti postupati u skladu s načelom zakonitosti i zaštite javnog interesa i zabranjuje mu se zlouporaba ovlasti u postupanju prema strankama i suradnicima.

Sukladno odredbi članka 96. Zakona o državnim službenicima ( Narodne novine broj 61/17. ) državni službenici odgovaraju za povredu službene dužnosti, ako provjerene poslove ne obavljaju savjesno, stručno i u predviđenim rokovima, ako se ne pridržavaju Ustava, zakona i drugih propisa ili pravila o ponašanju za vrijeme službe ili u vezi sa službom.

Postupak unutarnjeg nadzora zakonitosti rada službenika u Područnom uredu Karlovac, Ispostavi Ogulin je u tijeku, a ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu službenika pokrenut će se postupak zbog povrede službene dužnosti.”