Aktualno OG sada Ogulin

Vladaju vodene kozice

Kako saznajemo u razgovoru sa djelatnicima  pedijatrije ogulinskog Doma zdravlja,  među mališanima su zavladale vodene kozice. Naime, prvi oboljeli pojavili su se u mlađoj grupi vrtićke djece u Josipdolu, zatim se to postepeno prenijelo na starije grupe, a potom su se vodene kozice pojavile i u Ogulinu. I kako to već obično biva, od malih bolesnika zarazili su se i oni stariji, braća i sestre, pa i neki mlađi roditelji. Prema riječima Dr. Zorke Žgela, trenutno ima oko 160 oboljelih od ove  zarazne bolesti.

Vodene kozice (varicellae) su česta virusna zarazna bolest koja će se najčešće pojaviti kod male djece, stare između jedne i sedam godina, a rijetko kod odraslih.

Vodene kozice su uzrokovana virusom varicela-zoster iz porodice herpesvirusa, a karakterističan simptom su vodeni mjehuri. Budući da se vrlo lako prenosi i da je jako zarazna najčešće se javlja kao epidemija. Ljudi koji ih nisu preboljeli (i djeca) imaju najveće šanse zaraziti se u javnim ustanovama poput vrtića, škole, bolnica…

Nekomplicirani oblici vodenih kozica danas se uglavnom liječe simptomatski, što uključuje mirovanje i kontrolu tjelesne temperature. Ne postoji lijek za zarazu ovim virusom, te je svako liječenje usmjereno na olakšavanje simptoma. Primarna briga se treba usmjeriti na zaštitu od samo-infekcije drugih područja tijela i zaštitu od zaraze drugih osoba. Osip koji ova bolest uzrokuje može trajati i do mjesec dana nakon pojave, no osoba je zarazna samo prvih tjedan do dva. Radi se o relativno blagoj zaraznoj bolesti s rijetkim komplikacijama.