Aktualno OG sada Ogulin

Vojska je živ mehanizam koji funkcionira samo ako se dobro usmjerava, vodi i organizira

General Petar Stipetić, Ogulinac na kojeg se njegovi sugrađani ponose, dao je intervju ogulinskim novinarima i odgovorio na nekoliko pitanja, koja vjerojatno zanimaju širu javnost.

Ogportal – Neslužbene najave uvođenje obaveze služenja vojnog roka pozdravljaju iz Hrvatskog generalskog zbora, dok mu se protive nevladine organizacije poput Centra za mirovne studije. Kakav je vaš stav?

“Ja nisam član Generalskog zbora, pa govorim u osobno ime. Još sam devedesetih bio potivnik ukidanja vojnor roka, mislim da je on koristan za mlade ljude i za akcije za koje se vojska može angažirati, posebno pri elementarnim nepogodama. Prevladalo je mišljenje da se uvede profesionalna vojska i to je učinjeno, te sada Hrvatska raspolaže sa oko 16 tisuća vojnika. Međutim, pokazuje se da to nije dovoljno. Brojne misije NATO-a i UN-a zahtjevaju da se angažiramo i izvan našeg teritorija. Sad je napravljen pokušaj da se kroz dragovoljno služenje osigura određena pričuva, koja bi, po meni, trebala imati oko 40 do 50 tisuća ljudi,ali pokazala se kao neostvariva. Da bi stvorili rezervu od 20 tisuća ljudi, treba nam 20 godina. Nastala je “rupa” koju treba premostiti i počela je obuka časničkog kadra, ali vrijeme i novac će diktirati koliko će se moći učiniti”

Ogportal -Trebaju li Hrvatskoj borbeni avioni ili je bilo pametnije novac uložiti u gradnju neke tvornice?

“To je vrlo teško pitanje. Svaka zemlja na geostrateškom položaju kao Hrvatska trebala bi imati kompletnu vosjku, ne samo kopnenu i mornaricu, nego i zrakoplovstvo. Prema tome, borbena tehnika i avioni nam trebaju, ali kakvi- treba reći struka. Obavljajući funkciju načelnika Glavnog stožera HV zastupao sam tu ideju, ali sam protivnik kupovanja starih aviona, polovnih. Takve smo imali i imamo, ali njihov vijek trajanja je kratak i imamo problema s remontom i održavanjem. Da se mene pita, kupio bih nove”.

Ogportal -Možete li komentirati posljednje događaje u Haaškoj sudnici-jeste li mislili da će general Praljak učiniti to što je učinio?

“Hrvatska je bila zagovornica formiranja suda i on je sudio tako kako je. Formirali smo ga i dužni smo poštivati njegove odluke, a kakve su one bile vidjeli smo. Hrvati iz Bosne su drastično kažnjeni i meni ih je jako žao. A Praljak je učinio to što je učinio.Ostavio je i pismo da oko njegove sahrane ne treba nikakve pompe, da se to obavi u najužem krugu obitelji.Tako je i učinjeno.”

Ogportal -Iz Hrvatskog generalskog zbora poručuju da su za osudu krivi i neki hrvatski generali. Možete li pretpostaviti na koga se misli?

“Pa, vjerojatno na sve one koji su kao svjedoci ili kao osumnjičenici pojavljivali pred Haaškim sudom. Možda misle i na mene, ne znam, jer i ja sam bio osumnjičenik. Ali, nisu me optužili, niti pozvali na sud. Prema tome, bilo bi lijepo da se poimenično kaže na koga se to odnosi, imenom i prezimenom”.

Na koncu je general Stipetić, koji umirovljeničke dane provodi u Zagrebu, a vikendom u Ogulinu, rekao da vjeruje da će Hrvatska iznaći mogućnost da brani cjelovitost svog teritorija i da zaštiti nacionalne interese, te da će biti pripremljena i obučena na razini svih zadataka. Vidi svjetlu budućnost Hrvatske vojske, uz poteze koje treba povlačiti, jer to je živ mehanizam koji funkcionira samo ako se dobro usmjerava, vodi i organizira. (foto: screenshot HRT)