Aktualno OG sada Ogulin

Vrijeme za vikend

U Hrvatskoj je prva dekada mjeseca siječnja bila ekstremno topla, a u narednim danima u Ogulinu se vidi oblačno vrijeme s povremenom kišom uz umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura zraka bit će blizu prosjeka za ovo doba godine, točnije oko 3°C. Snijega za sada nema na prognozama, a ako ga bude tijekom vikenda kada će temperatura zraka biti ispod nule bit će kratkotrajan.

Mraz očekujemo tek u nedjelju kada će se temperatura u cijelom kopnenom području spustiti ispod nule, u gorju nerijetko i ispod -5. Danas će se nizine još uvijek zadržavati u plusu. Vikend će biti pretežito oblačan, a kraćih sunčanih razdoblja bit će prije svega u Slavoniji. Iz tmurnih će oblaka povremeno nešto i padati, u zapadnoj unutrašnjosti bit će povremene slabe kiše, a na nadmorskim visinama iznad otprilike 500 metara padat će slab snijeg koji će stvoriti i nekoliko centimetara novog snježnog pokrivača. Povremeno će se osjećati i slab sjeverac koji će još malo pojačati dojam hladnoće primjerene siječnju.
Temperatura se vraća u normalu za ovo doba godine, a u nastavku mjeseca očekuje se njezino zadržavanje u okvirima prosjeka, moguće čak i nekoliko razmjerno hladnih perioda.

Tijekom zadnja tri do četiri dana u alpskom području Švicarske, Francuske i Italije pale su enormne količine snijega i njegova visina u brojnim naseljenim mjestima i na skijalištima doseže i 7 metara. U zadnja dva tjedna artička hladnoća i jak vjetar pogodili su Sjevernu Ameriku, a i u sjevernom pustinjskom dijelu Alžira iznad 1000 m n/v također je pao snijeg. Na drugome kraju svijeta u Australiji borbe se vode sa požarima i ekstremno visokim temperaturama koje dosežu i 44°C koliko je izmjereno u Sydneyu.

Kada su ovako ekstremne vremenske prilike onda se brže pozivaju stručnjaci koji objašnjavaju zašto se to događa i još uvijek većina tvrdi da je to posljedica globalnog zatopljenja. No, poznato je  da je i prije bilo visokih temperatura tijekom siječnja može se iščitati iz narodne poslovice koja glasi: “Topla siječnja da nas Bog sačuva”! Iz te poslovice koju je pučki narod rekao još davno prije, može se iščitati da je i prije bilo ekstrema kao i danas, te da se oni nikada ne mogu izbjeći.