Aktualno Županija

Predsjednica o pripremama za obranu Karlovca od poplava: Poduzimaju se prave mjere zaštite, ali trajno rješenje su trajni nasipi i barijere

– Sad se poduzimaju prave mjere zaštite, ali naravno trajno rješenje jest izgradnja trajnih nasipa i barijera, svega što je razmatrano i predlagano. Ja se nadam da će Grad i Županija u suradnji s državnim institucijama i relevantnim ministarstvima i uz pomoć europskih fondova nastaviti gradnju nasipa i ostalih protupoplavnih sredstava i naprava kako bi se trajno osiguralo područje i imovina na području Karlovačke županije, ali i u Ogulinu, Sisačko-moslavačkoj županiji, drugim krajevima Hrvatske koji mogu biti pogođeni ne ovim vodenim valom, nego općenito poplavama, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović nakon što je danas u Karlovcu bila na sjednici županijskog Stožera za civilnu zaštitu, te posjetila Selce, gdje se postavljaju box barijere.

Pozdravila je pri tom i “promjenu paradigme sa sanacije šteta od poplave ili drugih prirodih katastrofa na sustav prevencije”.

– Nadam se da ovom prigodom neće biti potrebe za ovim sustavom zaštite i da neće doći do podizanja razine podzemnih i nadzemnih voda koja bi uzrokovale poplave i materijalne štete na ovom području, mađutim, moramo biti pripremni za nadolazaću sezonu, dolazi proljeće, očekujemo kiše. Drago mi je da se to vrlo ozbiljno shvaća na terenu i da sve službe, od civilnih, vatrogasnih, vojnih, policijskih i ostalih jako dobro surađuju kako bi se zaštitila imovina i prije svega životi, naglasila je.

A ostvare li se vremenske prognoze, ni životi ni imovina Karlovčana ovaj put ne bi trebali biti ugroženi.

– Prognoze su povoljne. Unatoč otapanju snijega, neće biti tako velikog i naglog porasta rijeka što znači da smo ove preventivne aktivnosti izvršili na vrijeme za neke buduće velike kiše i nove hidrološke događaje, ali nema ugroze. Znači, niti Kupa niti Korana, Mrežnica i Dobra neće ozbiljnije priprijetiti gradu Karlovcu. Nastavit ćemo raditi svoj posao, a građani mogu biti bezbrižni, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

 

Dodao je da je u Karlovcu do sad izgrađeno više od dva kilometra privremenog sustava obrane od poplava, a da preostala tri planiraju završiti kroz desetak dana.

– Bit će uspostavljena minimalna mogućnost šteta na području grada Karlovca. Nismo zaboravili niti jedno područje. Istovremeno projektiramo, provodimo natječaje, tako da će ove godine početi gradnja trajnih nasipa koji će se izvoditi uz potporu EU, rekao je Đuroković.

Župan Damir Jelić je napomenuo da će neki projekti u sustavu obrane od poplave zaživjeti za godinu, a neki za 4-5 tako da su box barijere izuzetno značajne.

– Moje očekivanje je da su one od ovog prostora desetak kilometara da brane cijelu lijevu obalu Kupe i uvjeren sam da će i to uskoro biti, kazao je Jelić.

Bude li potrebno, Karlovcu i ostalim dijelovima Županije u obrani od poplava pomoći će i vojska.

– Na Stožeru civilne zaštite razgovaralo se i o pomoći vojske, što je jedna od njenih temeljnih zadaća. Imamo spremne vojnike i inženjerijske strojeve ako Grad i Županija procijene da im treba dodatne sposobnosti, HV će učiniti svoje zadaće, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.(KAportal)