Aktualno Županija

Karlovačka županija i dalje u legalizaciji najsporija: Nije riješeno ni pola predmeta, ipak puno brža u izdavanju redovnih građevinskih

Baš kao i prije pet godina kada je legalizacija počela, Karlovačka županija i sada je posljednja po broju riješenih zahtjeva. Zadnja je po postotku riješenih predmeta među 21 županijom i 33 grada, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

– Najmanji postotak riješenih zahtjeva imaju upravni odjeli u Karlovačkoj županiji (49,06 posto uz 6.800 zahtjeva prebačenih u AZONIZ) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (51,41 % uz 11.950 zahtjeva prebačenih u AZONIZ), te upravni odjeli Grada Makarske (52,12 % uz 872 zahtjeva prebačene u AZONIZ) i Grada Trogira (55,95 % uz 450 zahtjeva prebačenih u AZONIZ), navode u Ministarstvu.

Produžen rok

Prema podacima Ministarstva, u Karlovačkoj županiji zaprimljeno je 17.663 zahtjeva za legalizaciju, Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada uzela ih je 6.809 pa je Županiji ostalo 10.854. Zahtjeva je do sad riješeno 5.325 ili bez onih koje je na sebe preuzela državna Agencija 30,15 posto, s njima 49.06 posto, ali čak i ovaj postotak najslabiji je u državi. Primjerice, u Dubrovniku, koji je prvi po učinkovitosti, taj je postotak 99,98 posto, a prvoj među županijama, Koprivničko-križevačkoj, 94,68 posto.

Od kako je 15. srpnja lani produžen rok za podnošenje zahtjeva, zaprimljeno ih je 287, a riješeno 47 ili 16,38 posto.

Agencija još sporija?

“Puževu brzinu” u procesu legalizacije komentirala je za KAportal Marina Jarnjević, pročelnica UO za graditeljstvo i okoliš. Kako nam kaže, od 2014. do 8. mjeseca 2017. godine riješeno je 30 posto zahtjeva, dok je samo u sedam mjeseci, otkad je ona preuzela Odjel, riješeno više od osam posto zahtjeva. Ovim tempom, kaže nam Jarnjević, Karlovačka županija bi svoj dio mogla odraditi već u roku od godine dana.

– Agencija je preuzela 40 posto od svih zaprimljenih zahtjeva te je riješila tek 10 posto. Mi smo sami riješili 38 posto, pa je na na nama da riješimo još preostalih 22 posto od svih zaprimljenih zahtjeva, kaže nam Jarnjević. Navodi i da Ministarstvo ne dobiva isti čas informacije o riješenim predmetima, pa može doći i do nesrazmjera između evidencije Ministarstva i one koju oni vode u Odjelu.

Do građevinske u prosjeku za 26 dana

– Dolaskom u UO zbog potreba i prirode posla odredila sam za prioritete rješavanje redovnih akata za gradnju, te rješavanje akata za gradnju po starim zakonima koji više nisu na snazi. Utvrdila sam da se predugo čeka na građevinske dozvole te da se ne vodi na pravi način računa o kapitalnim projektima. U svakom slučaju, legalizacija ide svojim tijekom što znači da 20-ak djelatnika uz poslove izdavanja svih vrsta akata za gradnju izdaje i rješenja o izvedenom stanju po osnovi legalizacije, kaže nam Jarnjević i dodaje da su svi djelatnici normirani, te da se vodi računa o riješenosti predmeta svih vrsta. Pročelnici jednom mjesečno djelatnici podnose izvještaje o riješenim predmetima.

Da pomaka u tom dijelu ima, kaže Jarnjević, dovoljno pokazuje podatak da je brzina izdavanja građevinske dozvole svedena na prosječno svega 26 dana, brže nego u Gradu Karlovcu kojem u prosjeku za izdavanje građevinske treba 35 dana. Državni je prosjek 31 dan.

Zahtjevi do 30. lipnja

Inače je u Gradu Karlovcu od 2013. zaprimljeno 7.160 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina. Agencija ih je preuzela 1.802, dakle, Gradu je ostalo 5.358. Do sad je riješeno 3.428 zahtjeva – bez izuzetih 47,88 posto, s izuzetim predmetima 63,98 posto.

Krajnji rok za legalizaciju je 30. lipnja pa iz Ministarstva pozivaju građane, koji još nisu, da predaju zahtjeve za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina.(KAportal)