Aktualno OG sada Ogulin

Retencija Ogulin-radovi počinju sljedeće godine

Rezultati šestomjesečnog rada na provedbi Sporazuma o suradnji u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa radi realizacije projekta „Zaštita od poplava Grada Ogulina“ bili su tema konferencije za medije koja je održana na lokaciji buduće retencije.
U uvodnoj riječi župan Damir Jelić je podsjetio kako se sa tri razine, državne, županijske i gradske, zajednički radi na ovom projektu, te se nada da će sljedeće godine nazočiti i fizičkom početku radova.
Zoran Đuroković u ime Hrvatskih voda zahvalio je svima na suradnji, naglasivši kako je do sad uloženo 10 milijuna kuna za otkup zemljišta nužnog za gradnju retencije, a u konačnici će to biti vrijednost od 18 do 20 milijuna kuna. Početkom srpnja predat će se zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole za gradnju brane, kako bi radovi počeli najkasnije početkom sljedeće godine. Prema procjeni taj će posao koštati oko 70 milijuna kuna. Oko 85 posto moguće je dobiti iz sredstava Eurospke unije. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 15 milijuna eura.
Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović nada se da će uskoro dočekati i prvu lopatu na samom gradilištu, na zadovoljstvo svih mještana ogulinskog kraja, a saborski zastupnik Tomislav Lipošćak zahvalio je na suradnji nadležnim ministarstvima i sudionicima na ovom projektu.
Ines Pavlačić iz Ureda državne uprave naglasila je da je ovaj ured nadležan za predmete izvlaštenja. Pohvalila je službenike koji odrađuju ovaj posao, a pročelnica i koordinatorica projekta Marina Jarnjević upoznala je nazočne kako je riječ o 339 katastarskih čestica koje su predmet sporazuma. U obuhvatu zahvata nalazi se 790 čestica koje su riješene u predthodnih 18 godina, a broj riješenih čestica u ovih 6 mjeseci je 73. Dakle, još treba riješiti njih 266.
“Rijetki se projekti ovako vode, jedan dio otkupljuje županija, drugi dio rješavaju Hrvatske vode, paraleleno se vuku brojni procesi i samo u otkupu smo daleko brži”-rekao je žuapn Jelić i rekao da će izvođenje radova potrajati, da se prva lopata stvarno bliži i da su na dobrom putu.
“Prva preventivna mjera na zašti Ogulina od poplava je čišćenje Đulinog ponora, koju smo najavili za kolovoz ove godine, putem redovitog održavanja”- rekao je na koncu Zoran Đuroković, a odgovarajući na novinarska pitanja osvrnuo se na prigovor HŽ-a radiulaženje u pružni pojas, zbog čega moraju ponovo dorađivati projektnu dokumentaciju i taj će posao, kazao je, biti uskoro riješen.