Aktualno OG sada Ogulin

Petrova

Danas, 29. lipnja vjernici slave slave svetog Petra i Pavla, slavne Kristove apostole koji su svoj život obilježili mučeničkom smrću u Rimu.Sveti Petar jedan je od dvanaest apostola i prvi papa.

Bio je židov, zvao se Šimun i bavio se ribolovom, a živio je u blizini Kafarnauma. Jednog dana dok je s bratom Andrijom lovio ribu, prišao im je Isus i rekao: „Pođite za mnom, i učinit ću vas ribarima ljudi!“. Isus mu je dao i novo ime – Petar – što znači stijena, kako bi označio njegovu vodeću ulogu u Crkvi.

Evanđelja govore i o poznatom Petrovom nijekanju Isusa, ali i o njegovom iskrenom kajanju. O njegovom kasnijem djelovanju saznajemo iz Djela apostolskih koja kažu da je Petar nakon prvih Duhova, kad je Duh Sveti sišao nad apostole, počeo propovijedati, obraćati tisuće ljudi i pomagati bolesnima.
Umro je mučeničkom smrću oko 64. godine.

Sveti Petar, zajedno sa svetim Pavlom, slavi se 29. lipnja. Obično ga se prikazuje s ključevima kraljevstva nebeskog u rukama. Zaštitnik je Crkve, Rima, papa, pekara, mesara, ribara, urara, graditelja mostova, postolara, zidara, brodograditelja, gladnih i mnogih mjesta u svijetu i Hrvatskoj (Supetar, Sveti Petar kod Zadra, Sveti Petar u Šumi…) pa tako i  Ogulinskog naselja Sveti Petar. A mi svima po imenu Petra i Petar, ili Pero…čestitamo imendan!