Aktualno OG sada Ogulin

U tijeku je berba aronije

Doba je godine kada uzimamo od prirode ono najbolje što nam pruža. Tako je na brojnim poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave uzgojem aronije u tijeku berba. Više o ovoj izuzetno ljekovitoj biljci doznali smo od obitelji Trivanović i Verbanac koje stoje iza prepoznatljivog, možemo slobodno reći, brenda pod nazivom “Aronija Trivanović – Verbanac”.
Kako doznajemo, aronija je u Europu stigla iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci koji su njene plodove upotrebljavali kao hranu i lijek. Od 1940. godine, aronija se komercionalno uzgaja u Rusiji, a od 1950. raširila se po cijeloj Europi.
Poznato je kako su plodove aronije, nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine, koristili za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba, te čišćenje od radijacije i teških metala.

Čisti krv, jača cirkulaciju i  imunitet, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno.  Poboljšava krvnu sliku, pomaže kod anemije. Smanjuje glavobolje i migrene, stvara snažnu zaštitu od demencije i razvoja Alzheimerove bolesti zbog sadržaja antocijanina i vitamina P kojeg ima u sebi. Pomaže oporavku nakon srčanog i moždanog udara, poboljšava cirkulaciju miokarda, te sprječava začepljenje krvnih žila. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Naši sugovornici s ponosom ističu kako su među prvima na našem području otkrili vrijednost ove biljke, te se 2012. počinju baviti ekološkim uzgojem aronije. Uzgoj nije zahtjevan, aronija uglavnom nema prirodnih nametnika, a plodovi dozrijevaju tijekom kolovoza. Ova obitelj plodove ubire ručno, a berba traje i po 10 dana. Ubrani plod se skladišti u raskladnoj komori, a po okončanju berbe urod ide na preradu. Od zdravih i ručno branih i biranih plodova pripremaju hladno prešani matični sok, sušene bobice, čaj, te prah.
Svoje proizvode prodaju na kućnom pragu, te na području Istre, ali i na sajmovima. Napomenuli su kako u našoj zemlji tržište aronije nije uređeno i organizirano, uvozni lobi je izuzetno jak, tržište je zasićeno podcijenjenom aronijom iz drugih dijelova Europe. Na naš upit kako se s time nose, odgovor je bio kratak jasan – “Mi konkuriramo kvalitetom, a to su naši konzumenti prepoznali!”.