Aktualno OG sada Ogulin

Investicijski ‘boom’ u Ogulinu: Popunjena poduzetnička zona, Grad traži dodatno zemljište od države

Internetska stranica gradonačelnik.hr objavila je reportažu o Ogulinu i aktivnostima na gospodarskom planu koje se odvijaju u našem gradu. Prenosimo članak, u kojem stroji:

Uz tvrtku Bjelin, koja će kroz investiciju od milijardu kuna otvoriti nove pogone i u njima čak 600 radnih mjesta, interes za investiranje i otvaranje proizvodnih pogona u Ogulinu iskazalo je još nekoliko velikih tvrtki, pa je na području Ogulina ponestalo raspoloživog zemljišta za ulaganje.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i predsjednik Uprave tvrtke Bjelin d.o.o. Stjepan Vojinić su prošli tjedan u prostorijama Poduzetničke zone Ogulin potpisali ugovor o kupoprodaji još jednog velikog dijela zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ogulin.
Podsjetimo, tvrtka Bjelin već danas posluje u Bjelovaru i Ogulinu (otud naziv Bjelin, prva tri i zadnja tri slova iz imena ovih gradova) gdje zapošljava ukupno 602 djelatnika. U Ogulinu zapošljava 350 djelatnika, i to u staroj poslovnoj zoni gdje su poslovali bivši DIP-ovi. Ondje proizvode troslojni parket, brikete i hrastove i jasenove lamele.
Ova zona je u potpunosti popunjena zbog čega je tvrtka Bjelin i kupila zemljište u novoj poduzetničkoj zoni kako bi tamo mogla izgraditi dodatne proizvodne pogone. Uz već postojeće proizvodne pogone ova tvrtka na području Ogulina namjerava investirati dodatnih milijardu kuna i to isključivo iz vlastitih izvora, bez korištenja banaka ili institucionalnih ulagača. Kroz ovu investiciju će se izravno otvoriti 600 novih radnih mjesta.
Nakon što je tvrtka Bjelin u siječnju ove godine kupila 224.000 m² zemljišta u novoj ogulinskoj poduzetničkoj zoni u lipnju je kupila još dodatnih 100.000 m² te je time u potpunosti ostvarila uvjete za provedbu svoje investicije vrijedne milijardu kuna, a koja se sastoji od izgradnje tvornice podnih obloga Woodura i Nadura, tvornice HDF-a te izgradnje logističkog centra. Na investicijskom projektu su već započeti zemljani radovi, a ukupno će se radovi provoditi još idućih sedam godina. Prve tvorničke hale bi trebale biti gotove do početka 2019. godine, kada bi krajem iste godine krenula nova zapošljavanja. Kroz ovu investiciju će se izravno otvoriti 600 novih radnih mjesta.
Predsjednik Uprave tvrtke Bjelin Stjepan Vojinić osvrnuo se na daljnje planove i ulaganja, izrazivši nadu da će imati dovoljno sirovine za sve što planiraju, ali i zaposlenika koji će kod njih zarađivati za kruh i koji zbog toga neće imati potrebu napuštati grad. „Bit će ovo jedna lijepa priča“- zaključio je Stjepan Vojinić.


Tvrtka Bjelin nije jedina koja trenutno investira u novu poduzetničku zonu u Ogulinu. Osim nje tu su tvrtka Semmelrock Stein+design d.o.o. koja širi postojeće proizvodne pogone, zatim tvrtka Montera d.o.o. koja gradi pogon za proizvodnju pocinčane pletene mreže i druge opreme za zaštitu pokosa, a ove godine namjerava pokrenuti proizvodnju, tvrtka Reneteh d.o.o. koja se bavi proizvodnjom električne i toplinske energije i također ove godine namjerava krenuti u probnu proizvodnju te tvrtka Otočki vrtovi d.o.o. koja će investirati u pogon za preradu drveta, proizvodnju peleta i drugih proizvoda od drveta. Uz navedene tvrtke interes su iskazale i druge, zbog čega je na području Ogulina ponestalo zemljišta za ulaganje.
Kao što je već rečeno, stara poslovna zona je u potpunosti popunjena, a u novoj od ukupno 90 hektara zemljišta preostalo je slobodnih nešto više od 4 hektara, a i oni su već rezervirani. Zbog toga je posljednjim, III. izmjenama prostornog plana grada Ogulina površna poslovne zone povećana za dodatnih 40 hektara zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojeg Grad Ogulin namjerava zatražiti da se preda njemu u vlasništvo kako bi se stavilo na raspolaganje novim investitorima koji će otvarati nova radna mjesta.
‘Potreba za novim radnim mjestima pojavit će se i kod postojećih lokalnih tvrtki i obrta koji su logistika velikim investitorima. Primjerice, temeljem projekcija, kad navedene investicije budu realizirane, promet na području Ogulina će se povećati za oko 500 teretnih vozila dnevno. To znači da će trebati više vozača, čega su pojedini lokalni autoprijevoznici već svjesni i zbog čega su tražili od Grada da se u obrazovni program Pučkog otvorenog učilišta uvede školovanje za vozače, da se uvede subvencioniranje školovanja vozača, a sve kako bi se na tržištu rada osiguralo dovoljno vozača kojih trenutno nedostaje. Osim vozača svakako će nedostajati radnika drvodjeljske struke, strojarske struke, automehaničara, vulkanizera, pa sve do kuhara, krojača i frizera, jer rastom gospodarske aktivnosti i povećanjem broja zaposlenih povećava se i potreba za uslužnim djelatnostima zbog u ekonomiji poznatog efekta investicijskog multiplikatora. Nedostatak radne snage je svakako jedan od prioritetnih problema s kojim će se lokalna vlast u narednom razdoblju morati sučeliti’, kaže nam gradonačelnik Domitrović.

Ističe kako su se, nakon dugog razdoblja gospodarskog propadanja i stagnacije konačno pojavili investitori koji Ogulinu i njegovim stanovnicima donose svjetliju budućnost, ali i probleme koje je država i jedinica lokalne uprave dužna riješiti kako bi investitorima osigurala minimalne uvjete poslovanja. ‘Povećanje gospodarske aktivnosti sa sobom će svakako donijeti i povećanje teretnog prometa. Projekcije govore da će se na području Ogulina temeljem ulaganja samo četiri navedenih investitora pojaviti dodatnih 500 teretnih vozila dnevno koji trenutno nemaju kuda prolaziti nego kroz sam centar grada, a što će stvoriti velike prometne probleme obzirom da postojeća prometna infrastruktura ne podnosi niti sadašnju razinu teretnog prometa. Zbog toga je nužno izgraditi obilaznicu Ogulina koja bi prolazila sjevernim obodom grada i koja bi tangirala obje poduzetniče zone’, kaže Domitrović.
Ovaj projekt se već nalazi u bazi projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Razvojne agencije Karlovačke županije, u Studiji prometa Karlovačke županiji (Masterplanu), u prostorno planskim dokumentima grada Ogulina i u Planu nabave Hrvatskih cesta za ovu godinu, međutim potrebno je intenzivirati aktivnosti na provedbi ovog projekta i osiguranju financijskih sredstava za njegovu realizaciju kako bi država svoju dinamiku uskladila s dinamikom ulaganja privatnih investitora.
Zbog toga je u Ogulinu dogovoren sastanak između resornog ministra Olega Butkovića, župana Karlovačke županije Damira Jelića, gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića, direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića i predstavnika tvrtke Bjelin Stjepana Vojinića i Borisa Sobodića. Obilaznica grada Ogulina bi se mogla realizirati sredstvima fonda za regionalni razvoj, što znači da bi bio potreban relativno mali udio vlastitih sredstava koja bi trebala osigurati Republika Hrvatska, međutim uvjet je da se projekt pripremi i prijavi na vrijeme.
Ovaj svojevrsni „investicijski bum“ je posljedica proaktivnosti nove lokalne vlasti koja je u pola godine uspjela riješiti probleme koji su godinama kočili investicije u poduzetničku zonu, a time i gospodarski razvoj grada. Pokrenute su aktivnosti vezane uz rješavanja infrastrukturnih problema. Primjerice, konačno je u poduzetničku zonu uveden optički telekomunikacijski kabel koji je preduvjet da bi se u proizvodne pogone uveo sustav daljinskog upravljanja i nadzora proizvodnje. Rješava se problem nepostojanja sustava odvodnje otpadnih voda koji je investitorima uzrokovao velike troškove. Pokrenute su aktivnosti vezane uz izmještanje dalekovoda koji prolazi djelom poduzetničke zone, a radi čega je određeni broj parcela bio blokiran. Urbanistički plan uređenja poslovne zone je mijenjan i prilagođavan potrebama investitora. S mrtve točke je pokrenut važan projekt izgradnje Obilaznice Ogulina koji investitorima rješava prometne probleme, a najvažnije od svega riješeni su problematični imovinsko-pravne odnose koji su godinama kočili investicije u poduzetničku zonu. (gradonačelnik.hr)