Aktualno OG sada Ogulin

Principi u ophođenju sa slijepom osobom

Slijepa osoba može obavljati sve radnje, uz stalnu provjeru napravljenog, s vremenom se stekne određena rutina. Ukoliko je potrebno pružiti podršku u pojedinoj aktivnosti slijepim osobama, nije moguće demonstrirati aktivnost tako da osoba gleda očima, već je potrebno taktilno upoznavanje aktivnosti, najbolje metoda je „ruka na ruci“.

Postoje situacije u kojima slijepa osoba ne može sama otkriti je li aktivnost dobro napravljena. Povratna informacija o uspješnosti mora biti taktično i diskretno
rečena: „Šminka ti se razmazala“ ili „Odjeća ti je uprljana“.

Pri upoznavanju prostora ili pri ponovnom dolaženju u isti prostor, slijepu je osobu
potrebno neizostavno upozoriti u situacijama kada su otvorena vrata i prozori, vrata od
ormara i ormarića koji su niski ili u visini glave te ih je teško detektirati. Prozor ili vrata smiju
biti otvoreni, no važno je da slijepa osoba to zna i zapamti.

Za slijepe osobe je važno da su predmeti uvijek na istom mjestu. Potrebno je obavijestiti slijepu osobu o promjenama u prostoru te ih detaljno i opisati.

Članovi Udruge slijepih Ogulin zahvalni su uslugama koja im se pruža putem usluge videćeg pratitelja financiranog od strane Europske unije u iznosu od 465.120,00 kn iz Europskog socijalnog fonda, a ukupnog trajanja 24 mj. (27.11.2017.-27.11.2019.) Uz pomoć videćeg pratitelja, članove se uključuje u razne kulturne i obrazovne aktivnosti ali i pratnju liječniku, trgovinu, te sve ostale institucije koje su u određenom trenutku potrebne.

Za više informacija o Eu fondovima, posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, www.strukturnifondovi.hr , www.esf.hr .

(Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.)