Aktualno OG sada Ogulin

Karmela Matić – O poslovanju i radu Crvenog križa

Nedavno je, kako smo već pisali, održana Skupština Gradskog društva Crvenog križa, na koju novinari nisu bili pozvani, ali smo uspjeli doznati neke “sočne” detalje, koji su zaintrigirali ne samo nas, već i širu javnost. Naime, doznali smo kako je na Skupštini bilo prigovora na rad vodstva  društva, te je navodno ravnateljica Valentina Bartolović na kraju sjednice nazočnima poručila “Ako ja idem u zatvor, idete i vi”.

U razgovoru sa nekoliko članova skupštine, koji su inače članovi HDZ-a, oni nam nisu potvrdili da je ravnateljica to rekla tim riječima,  jer, kako smo doznali, to im je poručeno “s vrha” da ne treba  komentirati, ali je zanimljivo da nam je jedan od njih rekao kako se “zna tko je odgovoran za poslovanje društva i da njegovog potpisa nema nigdje”.

U međuvremenu nam se javila i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Karmela Matić, koja iz objektivnih razloga to nije mogla učiniti proteklog tjedna. Ona nam je  među ostalim navela kako je Skupština HCK GDCK Ogulin održana dana 27.02.2019. i “bila je otvorena za javnost i novinari nisu pozvani kao niti na ranije Skupštine”.

E sad, kako je bila otvorena za javnost, ako se za nju nije znalo, nije nam baš jasno?! A netočno je i da se tako radilo i prije, jer se dobro sjećamo agilnosti bivšeg vodstva, posebno bivše ravnateljice Željke Zatezalo, koja ništa nije prepuštala slučaju i pozive za skupštinu slala i po mjesec dana ranije!

Karmela Matić u svom odgovoru navodi i kako je jedna od točaka Dnevnog reda Skupštine održane 27.02.2019. bilo  Financijsko izvješće za 2018. godinu, koje  je usvojeno. Skupština Crvenog križa Ogulin održana je i svega tri mjeseca ranije, doznajemo iz odgovora, 20.12.2018. a na njoj je usvojeno Izvješće o radu za 2018,  plan rada za 2019.godinu i financijski plan za 2019. godinu.

Na naš upit  čiji je prostor u kojem sada  djeluje GD CK i koliko plaćaju najamninu, Karmela Matić ne odgovara konkretno, već navodi: “Sjedište udruge HCK GDCK Ogulin je na adresi Proce 16, u prostorijama Matice umirovljenika Ogulin. Navedeni prostor Crveni križ koristi temeljem Ugovora o najmu koji je sklopljen između Crvenog križa i Matice umirovljenika Ogulin”

Također napominje da je 4. 01.08.2018. godine HCK GDCK Ogulin sklopilo  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ZAŽELI – program zapošljavanja žena za područje Grada Ogulina, općina Saborsko i Tounj, te da se sva sredstva koja se dobivaju temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava troše se u skladu s Ugovorom o čemu se redovito šalju izvješća u nadležno Ministarstvo.

Na  pitanje je li točno da je ravnateljica Valentina Bartolović nazočnima na skupštini poručila: “Ako ja idem idem u zatvor, idete i vi!”, u odgovoru se ističe: “Krivo prenesena informacija. Ravnateljica je prilikom izlaganja financijskog Izvješća napomenula da je odgovorna osoba za poslovanje Crvenog križa.”

I na koncu, na naš upit  zašto se polaznici projekta “Zaželi” osposobljavaju u Dugoj Resi,  a ne u Pučkom otvorenom učilištu u Ogulinu, iz odgovora Karmele Matić  saznajemo: “Temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Crveni križ je sklopio Ugovor o osposobljavanju djelatnica za gerontodomaćice sa Pučkim otvorenim Učilištem Duga Resa, jer je njihova ponuda bila povoljnija za Crveni križ.”