Aktualno OG sada Ogulin

Započela izgradnja Retencije Ogulin

U gradsku upravu je iz Hrvatskih voda pristigla službena obavijest o početku radova na izgradnji Retencije Ogulin, konkretno faze 3 radova, koja se odnosi na zaštitu ribnjaka na rijeci Vitunjčici.

Izgradnja Retencije Ogulin će se provoditi u četiri faze. Prva faza se odnosi na izmještanja i zaštitu postojećih instalacija vodoopskrbe, opskrbe električnom energijom te izradu prometnice za pristup retenciji. Druga faza se odnosi na zaštitu željezničke pruge. Treća faza, čija izvedba je upravo započela, se odnosi na zaštitu ribnjaka na rijeci Vitunjčici, a četvrta faza se odnosi na izgradnju same retencije s pripadajućim objektima.

Osim navedenih faza projekt uključuje i aktivnosti čišćenja Đulinog ponora, koji su se dijelom već provodili, izmještanja postojećih vodovodnih i elektroenergetskih instalacija te izgradnje pristupne ceste Brestovcu Ogulinskom. Ovi radovi nisu neposredno vezani za navedene faze već će se za svaki zahvat ishoditi zasebna građevinska dozvola, a izvođenje radova je planirano u ovoj i u idućoj godini.

Procijenjena vrijednost projekta Retencije Ogulin, uključujući pripremu dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, pripremne radove, izgradnju, nadzor i ostale aktivnosti, iznosi 160 milijuna kuna, od čega će se 80% troškova financiralo iz EU fondova, a preostalih 20% iz proračuna Hrvatskih voda.