Aktualno Županija

U pet godina na cestama u Karlovačkoj županiji izgubljeno 80 života – policija organizirala Okrugli stol, no odaziv ispod očekivanja

U proteklih pet godina na području Karlovačke županije smrtno je stradalo 80 ljudi. To je izrazito velika brojka i mislim da svi možemo nešto napraviti da se to promijeni. Zato i ovo održavanje; ideja je bila da pokušamo osvijestiti odgovornost zajednice za stanje u prometu. Nismo zadovoljni odazivom lokalne zajednice – uglavnom institucija – koju smo pozvali na ovu raspravu, iz koje bi svi mogli naučiti nešto o tome što bi mogli unutar svojih sredina napraviti da se stanje sigurnosti popravi, kazao je načelnik PU karlovačke Darko Bratić, uoči početka današnjeg okruglog stola Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice.

Na njemu će se raspravljati, između ostalog, o stanju sigurnosti cestovnog prometa u Karlovačkoj županiji, sigurnosti prometa na A1, ponašanju sudionika u prometu, utjecaju tehničke ispravnosti vozila na sigurnost promet, dok će ispred zgrade PU karlovačke, do 14 sati, biti izložba vozila i opreme policije, vatrogasaca, Hitne pomoći, HAK-a.

Svi oni, ali i svaki pojedinac i cijelo društvo mogu, čak i kad misle da ne mogu ništa napraviti, puno učiniti i doprinijeti sigurnosti prometa – od svog ponašanja do infrastrukture.

Hrvatske autoceste, po riječima Ivice Križanića, smatraju da moramo poraditi na svijesti vozača i načinu na koji koriste autoceste jer bi tako bilo lakše i ugodnije svim sudionicima prometa i, ono najvažnije, smanjen broj nesreća. Na cestama kojima upravlja ŽUC, ispričao je ravnatelj Stjepan Turković, obzirom na relativno male brzine vožnji, srećom, nema prometnih nesreća, a onda ni stradalih, no svakako će raditi na što boljoj prometnoj signalizaciji, posebice prije početka školske godine.

Osim neopreznih i neodgovornih vozača, prometnim nesrećama pogoduje i starost, a onda i neispravnost, vozila koje voze. Analiza iz 2018. pokazala je da je prosječna starost automobila u Hrvatskoj blizu 13 godina.

– I konstantno raste, samo je lani zabilježen blagi pad. Direktno je povezana starost vozila s ispravnošću vozila jer među vozilima starijim od 10 godina skoro svako četvrto ima neki manji ili veći nedostatak, napomenuo je Luka Dorić iz Centra za vozila Hrvatske. (KAportal)