Aktualno Županija

Sud u Karlovcu donio odluku – crkvena zvona u Lasinji više ne smiju zvoniti tijekom noći, mještani ogorčeni

Crkvena zvona u Crkvi svetog Antuna Padovanskog više neće zvoniti, barem ne kao do sada. Stanovnik Lasinje, Ante Šitum, vlasnik kuće udaljene desetak koraka od župne crkve svetog Antuna, tužio je župu zbog zvona. Općinski sud u Karlovcu nepravomoćno je presudio u njegovu korist i zabranio zvonjavu od 22 do 6 sati.

I njegov sumještan Božidar živi uz crkvu. Postupak svog susjeda ne razumije, jer njemu, govori zta RTL Danas, zvonjava nimalo ne smeta.
“Niti meni, niti mojoj obitelji, a niti tim susjedima tu svima s kojima sam pričao nikome ne smeta nego gospodinu Anti. To je čovjek koji je došao tu, koji tu ne živi, koji je vikendaš, živi tu par dana, ode za Austriju. Ne znam zašto mu smeta.”

Općina u Karlovačkoj županiji još se sjeća ratnih stradanja. Stara crkva im je potpuno uništena. Na njezinu je mjestu spomen obilježje, a nova, moderna crkva s mehaniziranim zvonikom izgrađena je na drugoj strani ceste. Zvona koja zvone na puni sat, jednom svakih četvrt sata i dvaput na pola sata postala su sastavni dio njihovih života.

Ivica iz Lasinje smatra da je to sramotno i bezobrazno. “Taj gospodin je uzeo kuću, crkva je bila i zvona su zvonila. Zašto je došel tu i uzeo tu kuću ako su mu zvona smetala? On zna da je u katoličkom naselju gdje svi poštivaju i nikom ne smeta, a on se našao pametan. A nama ne smeta kad u kupaćim gaćicama ulazi u trgovinu.”

Ono što smo uspjeli saznati od mještana koji su razgovarali s gospodinom Antom jest da se žalio kako mu crkvena zvona ne daju spavati po noći, te da su mu oštetila sluh.

Mjesni župnik nam je rekao kako nema dozvolu davati izjave jer je žalba na nepravomoćnu presudu u pripremi. A ta presuda je itekako iznenadila ljude u ovoj općini.

Dok presuda ne postane pravomoćna, zvona će nastaviti zvoniti i noću. (KAportal)