Aktualno Županija

Poplavljenima ovaj put ni simbolična naknada štete – nitko nije zatražio proglašenje elementarne nepogode

Niti simboličnu naknadu štete neće dobiti stanovnici Karlovačke županije kojima su prije dva tjedna poplavljeni objekti, vrtovi, njive… jer to nije bila elementarna nepogoda, štoviše, nitko i nije zatražio njeno proglašenje.

– Obzirom da nije bilo zahtjeva čelnika jedinica lokalne samouprave prema Karlovačkoj županiji za proglašenje elementarnih nepogoda, što je zakonom propisana procedura, elemetarna nepogoda neće biti proglašena, odgovorili su na naš upit iz Županije.

Elementarnu nepogodu, podsjetimo, proglašava župan, nakon što to od njega zatraže gradonačelnici ili načelnici gradova i općina koje je pogodila poplava, suša, snijeg…, no ovaj put, vjerojatno zbog procjene da se radi o premaloj šteti, nitko to nije učinio.

Stanovnicima karlovačkog, dugoreškog, ogulinskog, slunjskog područja… stoga neće stići ni lipa pomoći za uništene vrtove, usjeve, poplavljene objekte koje su kiša i različite vode uporno natapale od 12. svibnja, a rijeke dosezale ogromne vodostaje. Za Koranu je, podsjetimo, 14. svibnja bilo proglašeno izvanredno stanje, za Kupu i Mrežnicu izvanredne mjere obrane od poplava, dan poslije situacija se počela smirivati, ali je potrajalo dok se rijeke nisu vratile u korita, a situacija normalizirala. (KAportal.hr)