Aktualno Županija

Projekt otvaranja Veteranskih centara ide dalje, ali bez Karlovca iako Karlovačka županija ima najveći udio branitelja u stanovništvu?!

Ovih dana potpisani su Sporazumi o suradnji Ministarstva branitelja s predstavnicima gradova Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika radi uspostave Veteranskih centara, a u najavi je skoro otvaranje centra i u Osijeku.

Naime, Ministarstvo branitelja je u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu izradilo studiju Koncept veteranskih centara, koji je identificirao potencijalne korisnike, vrstu usluga koja bi se pružala u centrima, kao i potencijalne lokacije u jedinicama lokalne samouprave. Uspostava veteranskih centara imala je uporište i u planu Vlade Republike Hrvatske u mandatu od 2011. do 2015. godine.

U početnim fazama razrade koncepta i prema smjernicama, jedno od prioritetnih područja za uspostavu Veteranskog centra bio je i Karlovac. I to upravo radi činjenice što u Karlovačkoj županiji ima najveći udio branitelja u ukupnom stanovništvu županije, koji iznosi 15, 2 posto, a, prosjek države je 10 posto. Taj podatak ujedno govori i o velikoj izravnoj izloženosti područja Karlovačke županije ratnim zbivanjima za vrijeme Domovinskog rata, pa samim time i o nužnoj sustavnoj potpori braniteljima i njihovim obiteljima.

Međutim, izgleda da konceptualno mišljenje o potrebi uspostave takvog Centra u Karlovcu nije baš u ravnoteži s trenutnom politikom Ministarstva na čelu s ministrom Medvedom, koji je i sam branitelj rodom iz Cetingrada u Karlovačkoj županiji.

Naime, pilot projekt Veteranskog centra je Dom veterana u Lipiku, a formiran je kao smještano rehabilitacijska ustanova koja pruža cjelovitu stručnu pomoć braniteljskoj populaciji, služi i kao mjesto okupljanja na kojima se korisnici povezuju i međusobno informiraju o mogućnostima zapošljavanja, pokretanja poduzetničkih projekata, pokretanja zadruga te se mogu baviti kulturnim, duhovnim, sportskim i drugim aktivnostima. Šteta što i lokalna i regionalna samouprava, a i resorno Ministarstvo nisu prepoznali važnost takvog centra i u Karlovačkoj županiji. (KAportal.hr)