Naleti vozila na divljač u porastu – vozači budite oprezni!

Analizirajući statističke pokazatelje naleta vozila na divljač u prva četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave karlovačke evidentirano je ukupno 150 naleta, dok je u prva četiri mjeseca 2018. godine evidentirano 98, a iz čega proizlazi da je broja naleta vozila na divljač u velikom porastu.
Kao i svake godine na području Republike Hrvatske u naletima vozila na divljač materijalna šteta na vozilima mjeri se u milijunima kunama. Na području Policijske uprave karlovačke u 2018. godini evidentirana su 304 naleta vozila na divljač u kojima je nastala materijalna šteta veća od 1.070.000 kuna, dok je u 2017. godini evidentirano 358 naleta na divljač, u kojima je materijalna šteta bila veća od 1.200.000 kuna.

Analizirajući statističke pokazatelje naleta vozila na divljač u prva četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave karlovačke evidentirano je ukupno 150 naleta, dok je u prva četiri mjeseca 2018. godine evidentirano 98, a iz čega proizlazi da je broja naleta vozila na divljač u velikom porastu.

Praćenjem statističkih pokazatelja prema vrsti divljači u prva četiri mjeseca ove godine, kao i u 2018. i 2017. godini utvrđeno je da je najviše štete na vozilima prouzročila srneća divljač, zatim slijede divlje svinje, lisice, zečevi i ostala divljač.

Što se tiče analize prema vrstama cesta utvrđeno je da se daleko najviše naleta na divljač u 2018. i 2017. godini dogodilo na državnim cestama i to 196 naleta, kao i u 2017. godini 217 naleta, zatim na županijskim cestama 60 naleta (2017. – 63), na lokalnim cestama 19 naleta (2017.- 31) i na nerazvrstanim cestama osam naleta (2017. – 13).

Ujedno, zanimljivo je da je na autocestama u 21 slučaju u 2018. godini došlo do naleta vozila na divljač koja je na neki način zaobišla postavljene ograde i zapreke uz zaštitni pojas autocesta, dok su u 2017. godini bila evidentirana 34 naleta.

U prva četiri mjeseca ove godine na državnim cestama dogodilo se 97 naleta, na županijskim cestama 27 naleta, na lokalnim četiri naleta i na nerazvrstanim cestama 14 naleta, dok je na autocestama evidentirano osam slučajeva naleta vozila na divljač.

Analizirajući nalete vozila na divljač prema vremenima događanja utvrđeno je da se u 2018. godini kao i u prva četiri mjeseca ove godine najviše naleta dogodilo u sumrak te u noćnim i ranim jutarnjim satima, odnosno najviše naleta je zabilježeno između 18 i 20 sati.

Kako bi smanjili broj naleta vozila na divljač vozačima savjetujemo:

Usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“
Budite oprezni u sumrak, u noćnim i ranim jutarnjim satima jer tada je divljač najaktivnija
Blizina šume u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje
Za vrijeme vožnje maksimalno budite koncentrirani i kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, za osvjetljenje ceste koristite duga svjetla, jer snop dugih svjetala može osvijetliti oči divljači na cesti ili u blizini ceste i dati vam bolje šanse da ih izbjegnete
Ukoliko ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu
Ne bacajte smeće kroz prozor jer ostaci hrane uz cestu primamljuju divlje životinje

Facebook Comments