Aktualno Županija

Nema tolerancije na nasilje ali u Karlovačkoj županiji i dalje između 150 i 200 slučajeva, ove godine srećom bez onih najtežih – ubojstava!

Nema tolerancije na nasilje, poručeno je danas i iz Karlovca, na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja. Učinjeno je to puštanjem 300 crnih balona u zrak u znak sjećanja na 300 ubijenih žena u posljednjih deset godina, te projektom Lily, za kojeg su pročitana svjedočanstva žrtava nasilja i nasilnika, pokazane tehnike samoobrane… dok se u Borovu, s popustom, danas mogu kupiti Startas tenisice #RESPECTUS Lily, od čije će prodaje dio novca ići skloništima za žrtve nasilja.

Njega je, barem po prijavljenim slučajevima, posljednjih godina, na žalost, sve više.

– Podaci za ovu godinu, osam mjeseci, se kreću otprilike kao i prošle godine, odnosno, nešto više: između 150 i 200 prekršajnih i kaznenih djela. To, međutim, može zavarati. Iz godine u godinu bilježimo porast prijavljenih djela, ali držimo da je to stoga što ih ljudi više prijavljuju, a ne što ih ima više. U prošlosti je bilo manje, ali zapravo nije bilo tako. Ovo su realniji podaci i očekujemo da će tim trendom od 10-ak posto ili nešto više rasti iz godine u godinu, kazao je načelnik PU karlovačke Darko Bratić.
Najčešće se radi o nasilju u obitellji, a ove godine, srećom, u Karlovačkoj županiji nije bilo onih najtežih kaznenih djela: ubojstava. No, nasilja, na žalost, ima i dalje premda ga žrtve često i ne prijavljuju. Ženskoj grupi Korak za pomoć se obraćaju svakodnevno.

– Imamo svaki mjesec u prosjeku 60-70 prijava i žena koje dolaze ili u Savjetovalište ili SOS telefonom traže pomoć. Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja trenutno je puno, tijekom godine je od 80 do 100 posto popunjeno i puno je upite za žene i djecu koji bi trebali doći. Svake godine kroz Sklonište prođe od 50 do 60 osoba, što žena što djece i to nam je veliki problem. U zadnje vrijeme nam se događa da dolaze žene koje imaju male bebe, rekla je predsjednica Koraka Mirjana Duduković, dodavši da problem financiranja još nije riješen iako je prije više od deset godina dogovoreno da tajna skloništa financiraju država, gradovi i županije, ali je usvojenom Istanbulskom konvencijom određeno da to čini samo država.
Korak na potporu Grada može računati i dalje, a zajedno su krenuli i u uređenje novog objekta za sklonište za zlostavljanu djecu i žene.

– Mislim da svi u društvu moramo početi više promišljati i djelovati po pitanju nasilja općenito; ovdje imamo jedan segment nasilja gdje su najranjiviji i najslabiji izloženi, ali imam dojam da nam je nasilje u društvu postalo nekakav način komunikacije. Čini mi se da moramo, ne samo deklarativno osuđivati nasilje, nego stvarno pokušati tamo gdje jesmo, raditi i djelovati, uvažavajući jedni druge, napomenuo je gradonačelnik Damir Mandić.

Baš kao što nasilnika ima među svima, tako i žrtva može postati bilo tko. A kada se radi o osobama s invaliditetom, one su dvostruke žrtve.

– Svako nasilje je zapravo ponižavanje i gaženje ljudskog dostojanstva, a posebno se to odnosi na osobe s invaliditetom – za njih bismo i u svakodnevnim situacijama trebali imati puno više razumijevanja, a kada se radi o nasilju, onda opet dvostruko više. Nažalost, osobe s invaliditetom su najčešće ovisne o svom zlostavljaču i rijetko se odlučuju prijaviti to nasilje, ispričala je predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan. (kaportal.hr)