Aktualno Županija

U prošloj godini 794 stanovnika Karlovačke županije postali akademski građani – od te brojke 408 u Karlovcu, a 1 u Saborskom

Državni zavod za statistiku objavio je zanimljivu tablicu o broju studenata koji su diplomirali tijekom 2018. godine po općinama i gradovima. Tako saznajemo da je 2018. godine različite studije završilo 794 stanovnika Karlovačke županije od čega, razumljivo, najviše u Karlovcu – 408.

Razrađeni su i detaljniji podaci po tipu studija pa je tako na primjeru Karlovca najviše, 269 studenata završilo “klasični” sveučilišni studij, njih 95 diplomiralo je na veleučilištima, 31 na stručnim studijima, 8 na visokim školama, a 5 je završilo umjetničke akademije.

Od ostalih gradova Karlovačke županije – 104 diplomirane osobe dolaze iz Ogulina, 80 iz Duge Rese, 43 iz Slunja, a 42 iz Ozlja. Svaka je općina također dobila barem jednog novog akademskog građanina, zaključno sa Saborskim u kojem je brojka upravo – 1.

Kada su u pitanju umjetničke akademije, osim spomenutih petero Karlovčana, diplomirane građane na području umjetnosti dobili su, svaki grad po jednog, i Duga Resa, Ogulin i Ozalj.

Žene su znatno sklonije studiranju (ili ustrajnije u dovršavanju studija), jer u gotovo svim općinama i gradovima Karlovačke županije više je, ponegdje i znatno više žena koje su diplomirale tijekom prošle godine. Od većih sredina iznimka je Slunj, gdje su diplomirale 22 muške i 21 ženska osoba, dok su u Ozlju čak 71% diplomiranih – žene.(KAportal.hr)