Aktualno Županija

Zahvaljujući reformi državne uprave, Karlovačkoj županiji stiže 12,4 milijuna kuna godišnje stiže za obavljanje preuzetih poslova

Iznos sredstava definiran je Odlukom Vlade Republike Hrvatske

Nakon potpisivanja sporazuma Ministarstva uprave i županija o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme za rad od mjesno nadležnih ureda državne uprave, uslijedilo je i definiranje iznosa prijenosa sredstava državnog proračuna za obavljanje povjerenih poslova državne uprave.

Iznos sredstava definiran je Odlukom Vlade Republike Hrvatske te je istom dana suglasnost Ministarstvu uprave za preraspodjelu ukupno 309 milijuna kuna godišnje županijama za obavljanje novih poslova. Karlovačkoj županiji u tu svrhu bit će preusmjereno godišnje 12,4 milijuna kuna. Usporedbe radi, prosječni prihodi poslovanja Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji u zadnje četiri godine nisu puno veći od iznosa koji je dodijeljen Županiji za obavljanje tih istih poslova. Iako županije neće preuzimati sve poslovne državne uprave, a vrlo vjerojatno niti sve zaposlenike.

Čelnici Karlovačke županije često naglašavaju da podržavaju reformu ustroja državne uprave te očekuju da će se integracijom poslova i zaposlenika povećati efikasnost i brzina poslovanja. Da li će biti povećane efikasnosti u poslovanju, to će se tek vidjeti, no ono što se može potvrditi je da reformom ustroja državne uprave neće doći do toliko potrebne racionalizacije sustava.

Ponovimo, novim Zakonom o sustavu državne uprave iz lipnja ove godine pojedini poslovi državne uprave prvostupanjskog karaktera povjeravaju se na obavljanje županijama. Riječ je uglavnom o upravnim i stručnim poslovima u područjima gospodarstva, društvenih djelatnosti, opće uprave i imovinsko-pravnih poslova koji će od 1.siječnja 2020. godine obavljati županijski Upravni odjel za opću upravu. Sukladno novim zakonskim okvirima, osim preuzimanja poslova i dokumentacije Ureda državne uprave, županije preuzimaju i njihove službenike, predstojnike i namještenike.

Trenutno u uredima državne uprave u Karlovačkoj županiji zaposlenih je 116, a koliko od njih će postati zaposlenici Karlovačke županije, znat će se ubrzo. (KAportal.hr)